Bin Ladens forbavsende gemmested

Se de forbavsende naturskønne omgivelser, hvor Osama bin Laden blev dræbt mandag.

3. maj 2011 af Brian Handwerk, National Geographic News

Osama bin Laden blev fundet i Abbottabad, en pakistansk garnisonsby, der ligger kun 116 km nord for storbyen Islamabad.

Don Belt, der er tidligere udenrigsredaktør på National Geographic, kalder det chokerende, at Osama bin Laden blev fundet i Abbottabad. Don Belt har tidligere orienteret den amerikanske kongres om forholdene i Pakistan og besøgt Abbottabad adskillige gange.

Den smukt beliggende by er hjemsted for tusindvis af tropper, og den er hverken en Taliban-højborg eller en kæmpemæssig storby, der er vanskelig at gennemsøge.

"Jeg har bare svært ved at forestille mig, at der ikke var nogen i det pakistanske militær, der vidste, at han var der, især hvis han havde været der i flere år," siger Don Belt.

Rute kendes ikke

Det er uvist, hvordan Osama bin Laden bar sig ad med at komme fra Afghanistan til det sted, hvor han skulle ende sit liv.

"Det er ikke usandsynligt, at han er rejst over land fra Afghanistan, gennem Swat-dalen og over Indus og derefter ned ad Karakorum-vejen for til sidst at ende et sted som Abbottabad," siger Don Belt.

"Abbottabad er desuden tæt på Kashmir, hvor Lashkar-e-Taiba og andre militante grupper huserer i bjergene. Så der er et netværk af militser i dette landområde ikke langt fra Abbottabad."

Abbottabad "ligger ved en hovedpulsåre, Karakorum-vejen, omkring en time nord for Islamabad", siger Don Belt om den tidligere britiske garnisonsby.

Smukt skjulested

Byen ligger "naturskønt omgivet af de lave bjerge eller udløbere af Hindu Kush. Luften er ren, der er smukt, og hele området udgør den første del af, hvad pakistanere betragter som en slags ferieområde, der strækker sig mod nord ind i Kashmir og mod vest over Indus-floden ind i Swat-dalen.

"Hele egnen er en form for centralt naturområde i Pakistan, og Abbottabad er en slags indfaldsport til dette område."

Måske er du interesseret i ...

Læs også