Afrikas frodigste område er blevet det mest belastede

Goma er en hvepserede. For 20 år siden boede her ca. 50.000 mennesker. Nu huser byen mindst 20 gange så mange. Bevæbnede mænd i uniform patruljerer i byens forsømte gader og står kun til regnskab for sig selv. Døgnet rundt ankommer en strøm af mennesker til byens marked fra de omkringliggende skove med enorme sække med trækul.

10. november 2011

Goma er en hvepserede. For 20 år siden boede her ca. 50.000 mennesker. Nu huser byen mindst 20 gange så mange. Bevæbnede mænd i uniform patruljerer i byens forsømte gader og står kun til regnskab for sig selv. Døgnet rundt ankommer en strøm af mennesker til byens marked fra de omkringliggende skove med enorme sække med trækul.

Nord for byen ulmer Nyiragongo-vulkanen, som senest var i udbrud i 2002. Dengang strømmede lavaen gennem byen og ødelagde Gomas handelsdistrikt. I byens sydlige udkant ligger Kivu-søen som en sølvfarvet heksekedel. Søen er så fyldt med kuldioxid og metan, at forskere mener, at et gasudbrud en dag kan tage livet af alle i og nær Goma.

Mwami’en har, ligesom mange andre mindre privilegerede, ingen valgmuligheder. Han ser frem for sig med ophøjet kongelig foragt. Men trods manchetknapperne og det trimmede grå skæg er han ikke høvding her i Goma. Han er bare Sylvestre Mokoto, en mand, der ikke længere har nogen jord at dele ud af.

Vold og konflikter i årtier

Området er i de seneste årtier blevet centrum for helt ufattelige voldshandlinger: mord og bortførelse af titusinder af mennesker i det nordlige Uganda, en massakre på flere end 1 million mennesker i forbindelse med folkedrabene i Rwanda og Burundi og derefter to krige i det østlige DR Congo. Den sidste menes at have kostet mere end 5 millioner mennesker livet, især pga. sygdom og sult. Det er den mest dødbringende krig siden anden verdenskrig. Væbnede konflikter, som opstod i ét land, har bredt sig ud over landegrænserne. Regionens regeringer støtter forskellige oprørsgrupper, der kæmper om magten og landets ressourcer.

De gruopvækkende voldshandlinger, som har fundet sted her, er umulige at forklare kort, men geografien har spillet en rolle. Hvis man fjerner landegrænserne omkring Uganda, DR Congo, Rwanda, Burundi og Tanzania, kan man se fællesnævneren for disse uhomogene enheder: et landskab formet af vældige kræfter, nemlig lithosfæreplader i bevægelse. Det østafrikanske riftsystem Rift Valley skærer sig gennem Afrikas Horn – den nubiske plade mod vest bevæger sig væk fra den somaliske plade mod øst og forgrener sig ned på begge sider af Uganda.

Afrikas frodigste og mest artsrige område

Den vestlige rift, Albertine-riften, omfatter Virunga- og Ruwenzori-bjergene. Nogle steder er den dybe sprække i jordskorpen blevet fyldt med vand og har dannet flere af Afrikas store søer. Albertine-riften er en 1480 km lang geologisk fure, som består af skovdækket højland, sneklædte bjerge, savanne, søer og vådområder. Den er Afrikas frodigste og mest artsrige område. Riftdalen er hjemsted for gorillaer, okapier, løver, flodheste, elefanter og masser af sjældne fugle- og fiskearter samt et overflødighedshorn af mineraler lige fra guld til tin og coltan (indgår i produktionen af mikrochips).

I det 19. århundrede kom europæiske opdagelsesrejsende som David Livingstone og John Hanning Speke til området på jagt efter Nilens udspring. De betragtede den frodige vegetation og de umådelige vandområder med ærefrygt.

Paradoksalt nok har de store rigdomme i Albertine-riften ført til knaphed. Folk flokkedes til området på grund af den frugtbare vulkanske jord, de rigelige regnmængder, artsrigdommen og den høje beliggenhed, som for det meste holdt myg og tsetsefluer væk og dermed de sygdomme, de bærer med sig. Efterhånden som befolkningstallet steg, måtte flere og flere skovområder vige for landbrugs- og græsningsarealer. Allerede i det 19. århundrede var man i tvivl om, hvorvidt der ville være nok til alle i det paradis, som de tilrejsende mødte her.

I dag hænger spørgsmålet over hele Albertine-riften. Fødselstallet er blandt de højeste i verden, og volden mellem mennesker og mod dyr er udbredt – i et rædselsscenarie af tyveri af jord, lammende flygtningestrømme, massevoldtægter og udplyndrede nationalparker.

Måske er du interesseret i ...

Læs også