Baskerne er noget for sig

Baskerne adskiller sig fra resten af Europa. Deres sprog er ikke i familie med noget andet sprog og nu viser dna-analyser at folkefærdets genetiske mønstre også adskiller dem fra befolkningerne omkring dem.

Baskerne i Spanien og Frankrig deler nogle genetiske mønstre, der adskiller dem fra befolkningerne omkring dem, konkluderer en ny dna-analyse fra National Geographics Genographic Project.

De særlige baskiske dna-markører er ældre end landbrugets indtog på Den Iberiske Halvø for ca. 7000 år siden.

"Baskerne har genetiske træk til fælles med andre europæiske befolkninger, men de har samtidig nogle træk, der gør dem helt unikke," siger Lluis Quintana-Murci fra The Genographic Project, der er et mangeårigt, storstilet forskningprojekt for at kortlægge folkevandringens historie og menneskets genetiske mangfoldighed over hele kloden.

Den nye dna-analyse underbygger tidligere studier af baskernes sprog, euskara, som ikke er i familie med noget andet sprog i verden.

Man har længe ment, at euskara kan dateres tilbage til de sprog, der blev talt i Europa, før de indoeuropæiske sprog som engelsk og tysk kom til for over 4000 år siden.

Genographic Project

Næsten 75.000 personer fra over 1000 indfødte folk i verden har afgivet dna-prøver til National Geographics Genographic Project, der kortlægger folkevandringens historie.

Det samme har over 440.000 medlemmer af den almene befolking.

Måske er du interesseret i ...

Læs også