Satellitfotos af gamle mønstre skaber heftig debat

NASA har opdaget nogle mystiske mønstre på en fjern slette i Kazakhstan. En af dem er et hagekors-lignende figur på størrelse med en fodboldbane. Arkæologerne diskuterer lige nu deres oprindelse.

9. november 2015

Mystiske aftegninger er dukket op på en slette i det centrale Kazakhstan efter satellitfotos fra NASA er blevet gransket nærmere.

Fundene viser blandt andet store cirkler, kors, kvadrater og - måske mest interessant - nogle hagekors-lignende tegninger. Mange af dem er større end fodboldbaner.

“Det har krævet enorme anstregnelser at bygge disse mønstre", siger Giedre Motuzaite Matuzeviciute, der er arkæolog ved det Litauens institut for historie i i Vilnius.

Matuzeviciute er en del af et internationalt team, anført af Andrey Logvin fra Kostanay Universitet i Kazakhstan, som har studeret to af i alt 55 lokationer på den kazaksthanske steppe, der er identificeret som menneskeskabte.

“Jorden er meget tung, næsten lige så tung som ler. Og mønstrene befinder sig midt ude i ingenting", slutter Matuzeviciute.

Eksistensen af de godt 55 menneskeskabte figurer har været kendt nogle år, men nu afslører nye satellitbillederne langt flere detaljer om fænomenet.

Ringformede strukturer som denne stammer måske fra den spæde jernalder, da de første bysamfund begyndte at skyde op i det centrale Asien. Foto: DIGITALGLOBE VIS NASA

Debat om datering og formål

Eksperterne er uenige om, hvor gamle figurerne er. Nogle mener, at de er fra den tidlige jernalder - godt 800 år før vores tidsregning - mens andre mener, at aftegningerne kan være skabt for hele 8,000 år siden.

Undersøgelser af to af lokaliteterne understøtter jernalderteorien, men egentlige udgravninger lader vente på sig. Begge hold forventes at publicere deres teorier i videnskabelige tidsskrifter inden længe.

Denne hagekorslignende figur blev skabt i en flodsænkning i Kazakhstan. Mønstret er mindst to tusind år gammelt og har altså intet at gøre med nazisterne. Hagekorset har flere tusind år på bagen og stammer oprindeligt fra Indien, hvor den var et symbol på lykke. Foto: DIGITALGLOBE VIA NASA

Teorierne om, hvad de mystiske mønstre er blevet brugt til spænder fra gravhøje og kommunikation mellem stammefolk til soltilbedende kulte.

Mens de to rivaliserende grupper er enige om, at figurerne er menneskeskabte, vil nærmere undersøgelser på stedet forhåbentlig snart kaste mere lys over mønstrenes alder og formål.

De mest almindelige aftegninger på sletten er kors som dette. Foto: DIGITALGLOBE VIA NASA

Måske er du interesseret i ...

Læs også