Prinsesse-mumie havde hjertesygdom

En spinkelt bygget egyptisk kongelig, der ville have haft brug for en dobbelt bypass-operation, kan måske give ny indsigt i årsagerne til åreforkalkning, siger eksperter.

19. april 2011 af James Owen, National Geographic News

Det Egyptiske Museum i Cairo har gennemført scanninger af 52 af sine mumier, og det har afsløret, at næsten halvdelen af de døde led af åreforkalkning. Heriblandt en prinsesse ved navn Ahmose Meryet Amon, som nu er den tidligst kendte patient med åreforkalkning i kranspulsåren, en sygdom, der skyldes ophobning af plak i i blodårerne og kan føre til hjerteanfald eller slagtilfælde.

Den gamle egyptiske prinsesse kunne måske have udsat sin mumificering, hvis hun havde skåret ned på kalorierne og fået mere motion, siger medicinske eksperter.

Ahmose Meryet Amon levede for omkring 3500 år siden og døde, da hun var i fyrrerne. Hun blev begravet i det kongelige gravtempel Deir el-Bahri på vestbredden af Nilen over for byen Luxor.

Spis mindre fedt

Ahmose Meryet Amon, som betyder "Barn af månen, elsket af Amon", havde forkalkning i fem større pulsårer, heriblandt dem, der forsyner hjernen og hjertet med blod, siger Gregory Thomas, der har været med til at lede undersøgelsen og er professor i kardiologi på University of California i USA.

"Hvis prinsessen kunne sættes ind i en tidsmaskine, og jeg skulle tilse hende nu, ville jeg give hende det råd at spise mindre fedt og sørge for at få rigeligt med motion, og så ville jeg skrive hende op til en hjerteoperation," siger Gregory Thomas.

"Hun ville have brug for en dobbelt bypass."

Egyptisk prinsesse levede i en tid med brød og honning

Selvom mumiernes hjerter var blevet fjernet før begravelsen, afslørede CT-scanningerne kalkaflejringer andre steder i kroppene som tegn på skader i blodårerne. Holdet bag undersøgelsen kunne dog ikke bekræfte, at nogen af mumierne var døde af hjertesygdomme, fordi de fleste af mumiernes organer enten var gået i opløsning eller manglede.

En lægetekst, der er dateret til mellem 1580 og 1550 f.Kr., hvilket er det tidspunkt, hvor prinsessen levede, beskriver imidlertid den smerte i armen og brystet, der normalt er et forvarsel om et potentielt livstruende hjerteanfald.

Åreforkalkning og hjerteanfald er generelt sundhedsrisici, vi forbinder med nutidens livsstil og kost, ikke nogle, der herskede hos de gamle egyptere, bemærker en af forfatterne til undersøgelsen, Michael Miyamoto fra San Diegos lægefakultet ved University of California i USA.

"De manglede mange af de risikofaktorer, som vi anser for at være vigtige for udviklingen af åreforkalkning i nutidens befolkningsgrupper – nemlig rygning, stor hyppighed af sukkersyge og fedme og en kost, der indeholder mange transfedtsyrer," siger Michael Miyamoto.

Men som datter af faraoen Seqenenre Tao 2., tilhørte prinsessen ligesom de andre undersøgte mumier overklassen. Det betyder, at hun muligvis var mere udsat for hjertesygdomme end den øvrige befolkning.

"Eftersom de tilhørte overklassen, havde de formentlig en mere forkælet livsstil, de var mere stillesiddende og havde desuden adgang til mere kalorieholdige madvarer, især kød," siger Michael Miyamoto.

Adel Allam, medforfatter til undersøgelsen og professor i kardiologi på Egyptens Al Azhar-universitet, tilføjer, at prinsessen levede i en blomstringsperiode af den egyptiske historie.

"Selv de meget fattige spiste en masse svinekød, og brødet blev blandet med honning," siger han. "Hvis almindelige mennesker på den tid fik en masse kulhydrater og fedt i deres kost, fik overklassen selvfølgelig endnu mere usund mad," siger han.

Var kongelig åreforkalkning en familiesygdom?

Som et muligt yderligere bevis på kosten som medvirkende faktor har forskere tidligere fundet tegn på sukkersyge blandt de gamle egyptere, en sygdom, der ofte kædes sammen med fedme, tilføjer Adel Allam. Derudover omtales der symptomer på sukkersyge i papyrusdokumenter fra gamle læger.

Men selv om kropsfedtet ikke er bevaret på gamle mumier, tyder det på, at Ahmose Meryet Amon var lille og spinkel, siger Adel Allam. Holdet har faktisk mistanke om, at en anden faktor end kost og livsstil kan have været medvirkende årsag til hendes hjerte-kar-sygdom.

Eksempelvis var der "i hendes familie et par andre dronninger og prinsesser, der havde åreforkalkning, så et genetisk element kan ikke udelukkes", siger Adel Allam.

Den nye undersøgelse peger på, at genetiske omstændigheder kan være endnu vigtigere end hidtil antaget som årsag til åreforkalkning, og mumierne kan måske indeholde fingerpeg om, hvilke genetiske faktorer der er involverede.

En anden mulighed er, at åreforkalkning kan skyldes kronisk betændelse, som er opstået, fordi en persons immunsystem forsvarer sig mod en infektion, hvilket igen kan føre til betændelse i blodkarrenes vægge.

"Vi ved, at prinsessen havde betændelse i leddene," bemærker Adel Allam. "Hun havde også alvorlige tandsygdomme, hvilket er en anden form for betændelse."

Det amerikansk-egyptiske forskerhold er i gang med yderligere undersøgelser af i alt 72 mumier for at efterspore de enkeltes genetiske forbindelser, finde tegn på ledbetændelse, kræft og andre sundhedsproblemer, og om deres knogler kan afsløre, hvor fysisk aktive de var.

Holdets seneste resultater offentliggøres i april-nummeret af Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging.

Måske er du interesseret i ...

Læs også