Mumierne blottes med ny teknologi

Nye avancerede scannings-metoder afslører mumiernes hemmeligheder.

Forskerne troede, at præstinden Meresamun fra Theben led af struma, fordi hendes mumie har en buttet hals (til højre). Men da forskerne CT-scannede mumien, fandt de noget andet: Balsamørerne havde lagt lidt fyld ind for at forstørre præstindens hals.

Hvis man åbner en forseglet sarkofag, kan det ødelægge mumien indeni. Men ved hjælp af lægevidenskabens højteknologiske instrumenter kan eksperterne kigge ind uden risiko. Man har længe brugt røntgen til det formål, men resultaterne er ikke altid pålidelige. Nu er CT-scanninger så kraftige, at de kan vise skiver i 3D på en halv millimeters tykkelse – og de opklarer mange års usikkerhed.

Forskerne kan nu fastslå mumiernes alder på dødstidspunktet og se, hvordan personer med højere status fik en højere kvalitet af balsamering. Scanningerne har fundet beviser for en ældgammel galdesten (som man før troede var en skarabæ), kræft og endda én, der skar tænder. Intet har dog været helt så overraskende som analysen af en 2800 år gammel mumie på Brooklyn Museum i New York. “Du sagde, at dette var en kvinde!” sagde røntgenologen. Med et slag blev mumien, der i 80 år har været kendt som Lady Hor, til en herre.

Måske er du interesseret i ...

Læs også