Hvem fandt Machu Picchu?

Hiram Bingham III blev den første videnskabsmand, der opdagede inkabyen Machu Picchu. Det var 100 år siden i dag. Her kan læse historien om ekspeditionen.

14. april 2011 af Heather Pringle

Tre mænd kravlede op ad en stejl og glat bjergskråning i Peru. Det var den 24. juli 1911.

35-årige Hiram Bingham III, som var adjunkt i latinamerikansk historie fra Yale University i USA, var sammen med to peruanske ledsagere taget af sted fra sin ekspeditionslejr ved Urubambafloden den morgen for at undersøge et rygte om nogle ruiner på en knejsende bjergkam ved navn Machu Picchu (“det gamle bjerg” på inkaernes sprog).

Godt 550 m over dalens bund mødte bjergklatrerne to landmænd, der var flyttet op ad bjerget for at undgå skatteopkrævere. Mændene forsikrede den stadig mere skeptiske Hiram Bingham om, at de berygtede ruiner lå lige i nærheden, og de sendte en dreng med til at vise vej.

“En ubegribelig drøm”

Da Hiram Bingham omsider nåede derop, måbede han af forbløffelse. Foran ham rejste der sig en labyrint af terrasser og mure filtret ind i slyngplanter – en inkaspøgelsesby, der havde ligget skjult for omverdenen i knap 400 år.

“Det var som en ubegribelig drøm,” skrev han senere. “Hvad kunne dette sted dog være?”

Som Hiram Bingham senere medgav, var han ikke den første, der opdagede Machu Picchu – en peruansk bonde havde skrevet sit navn på en af murene næsten 10 år tidligere – men han var den første, der udforskede stedet videnskabeligt.

Støtte fra National Geographic

Med økonomisk støtte fra Yale University og National Geographic ryddede Hiram Binghams arbejdshold bevoksningen, kortlagde og fotograferede ruinerne og sendte tusindvis af fund til Peabody naturhistorisk museum på Yale.

Da nyheden om den fortabte by spredte sig, forsøgte forskerne at regne ud, hvilken slags sted Machu Picchu var. En fæstning? Et sted til ceremonier? I mange årtier vidste ingen det rigtigt.

Gennembruddet kom i 1980’erne, da historikere fandt et støvet juridisk dokument fra 1568, mindre end 40 år efter at spanierne indtog Peru. Efterkommere af inkakongen Pachacuti Inka Yupanqui erklærede i en anmodning til det spanske hof, at deres kongelige forfader havde ejet et landområde et sted ved navn Picchu, som lå ganske tæt på dagens Machu Picchu.

Luksus tilflugtssted

Efterfølgende studier af stedets arkitektur og brugsgenstande – fra simpelt lertøj, som tjenerne brugte, til bronzespejle, der var en dronning værdig – tyder på, at Pachacuti levede i luksus her i dette tilflugtssted i bjergene, hvor han spiste af sølvtallerkner, vaskede sig i et privat stenbadekar og slappede af i en prydhave af orkideer.

De genstande, som Hiram Bingham indsamlede under sine tre ekspeditioner, er i de senere år blevet en kilde til bitter strid mellem den peruanske stat og Yale University. I efteråret 2010 gav Yale efter og erklærede, at universitetet ville returnere alle kulturgenstandene til Peru.

Dette ikon for inkaernes imponerende verden tiltrækker stadig eventyrere og pilgrimme. Hver dag går næsten 2000 mennesker gennem indgangsporten og møder det syn, der fik Hiram Bingham til at udbryde: “Det tog næsten vejret fra mig.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også