Hovedløs konge fundet

Er der en forbindelse til Kleopatras grav? Fundet af en egyptisk kongestatue uden hoved understøtter teorier om, at Egyptens sidste dronning måske hviler i Taposiris Magna.

28. maj 2010 af Andrew Bossone, Cairo, National Geographic News

En stor, hovedløs statue af en græsk konge er fundet i ruinerne af et gammelt egyptisk tempel, og det understøtter teorier om, at bygningen kan være det sidste hvilested for Marcus Antonius og Kleopatra, siger lederne af udgravningen.

De seneste fem år har arkæologer ledt omkring templet Taposiris Magna ca. 45 km vest for havnebyen Alexandria i håb om at finde parrets grav.

Den nyopdagede statue af sort granit – der uden hoved er omkring 1,8 m høj – menes at afbilde kong Ptolemaios 4. En kartouche udskåret af den samme sten og med hans navn på er fundet tæt ved statuens fod.

Ptolemaios 4. er en af flere græske konger, der regerede Egypten i den ptolemæiske periode fra 332 til 30 f.Kr.

Udover den hovedløse statue har det egyptisk-dominikanske udgravningshold fundet en inskription skrevet på græsk og med hieroglyffer i resterne af fundamentet under et af templets hjørner. Teksten fortæller, at Ptolemaios 4., der regerede fra 221 til 205 f.Kr., bestilte templet.

Hidtil har eksperter troet, at templet var bygget under Ptolemaios 2., der regerede fra 282 til 246 f.Kr.

“I forhold til teorien om Kleopatras grav er det sådan, at jo senere det er bygget, desto større er chancen for, at det kan have forbindelse til hende – desto større er chancen for, at det stadig var i brug, mens hun levede,” siger Salima Ikram fra Det Egyptiske Museum i Cairo, som ikke har medvirket i udgravningerne af Taposiris.

Under de seneste udgravninger har det arkæologiske hold også fundet en række 2 m høje sokler til sfinkser uden for templets nordlige indgang, hvor granitstatuen blev fundet.

Ifølge forskerne tyder soklerne på, at den nordlige indgang – og ikke dets østlige portal, som man tidligere har troet – var bygningens hovedindgang. Andre egyptiske templer har også sfinkser, der fører op til indgangen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også