Askepot-øjeblik for arkæ­olo­gien

Arkæologi-studerende finder verdens ældste sko i en hule i Armenien.

Det er et sandt askepot-øjeblik for arkæologien.

Da ph.d.-studerende Diana Zardaryan fra Armeniens arkæologiske institut fandt denne lædersko fra kobberalderen i en hule, satte det straks gang i spekulationerne om, hvem skoens ejer var.

Den 5500 år gamle sko er verdens ældste læderfodtøj. Nogle ældre sandaler af bynkebark er fundet i USA. Læderskoens ejer var sandsynligvis en kvinde, der brugte størrelse 37.

Forholdene i Areni-1-hulen var noget nær perfekte til konservering med konstante temperaturer og lav fugtighed. Skoen var udstoppet med absorberende græs – et tegn på, at hendes folk passede på deres ting.

Hulen var et rituelt sted: Udgravningsholdet har fundet rester af verdens ældste vinproduktion ved siden af afhuggede kranier i beholdere. Det tyder på, at den forhistoriske Askepot kom fra et udviklet samfund, hvor ofringer var almindelige.

Arkæologerne håber, at udgravningen, som til dels støttes af National Geographic, vil give svar på flere spørgsmål: Hvorfor var skoen bevaret alene? Hvilket ritual tjente den? Og hvor boede det folk, der brugte hulen?

Måske er du interesseret i ...

Læs også