Arkæologer begynder udgravning af 'Lost City' i Honduras

Godt et år efter fundet af den sagnomspundne 'Lost City' i Honduras' jungle, skal en ny ekspedition nu finde svar på, hvilken civilisation den glemte by gemmer på.

20. januar 2016 af Mark Strauss / National Geographic

Opdagelsesrejsende har i århundreder fortalt historier om en sagnomspunden 'Lost City' (glemt by) i Honduras' tætte jungle, ligesom landets indfødte også har bidraget med fortællinger om et mystisk "hvidt hus".

Sidste forår fandt arkæologer spor af den glemte by, og nu er udgravningen af 'Lost Citys' kulturskatte endelig påbegyndt. Håbet er, at arkæologernes arbejde kan vise, hvad der er myte - og hvad der er virkelighed.

Præsident besøger jungleskat

De første udgravninger har allerede afsløret pyramider, pladser og mystiske stenfigurer.

Og opdagelsen har vakt så meget genlyd, at landets præsident, Juan Orlando Hernandez, har besøgt stedet, for at deltage i undersøgelsen af de første genstande fra jungleskatten.

Militæret beskytter var-jaguar

Fundet i den afsidesliggende Mosquitia-region i det østlige Honduras blev offentliggjort af arkæologerne i marts sidste år.

Blandt genstandene er en "var-jaguar", som sammen med de andre objekter har været under militær beskyttelse indtil nu.

Ekspeditionen ledes af arkæolog Christopher Fisher fra universitetet i Colorado, som med støtte fra Honduras' regering og National Geographic, vil bruge en måned på at udgrave figurer og andre genstande.

Ukendt civilisation

"Håbet er at kunne afsløre, hvilken kultur vi er vidne til", siger lederen af Honduras' Institut for Antropologi & Historie, Virgilio Paredes, som ledsagede præsidenten til udgravningen.

Holdet vil om kort tid lave en plan for mere vidtstrakte undersøgelser i området, som øjensynligt huser adskillige "glemte byer".

Arkæologerne tror, at opdagelsen af flere bysamfund tilsammen vil repræsentere noget endnu vigtigere og større, nemlig en vidnesbyrd om en hidtil ukendt civilisation.

Måske er du interesseret i ...

Læs også