VIDEO: Desmerdyr bruger vortesvin som omvandrende tag-selv-bord

I Queen Elizabeth National Park i Uganda opererer kødædende desmerdyr som et effektivt rengøringsteam, der renser vortesvin for både flåter og inficerede parasitter. Og det er et sjældent syn.

17. marts 2016 af Nadia Deleuran

Vortesvinet lægger sig på ryggen og løfter benene op i vejret. Omkring ham stimler en flok sultne desmerdyr til og gør sig klar til at tage for sig af retterne på vortesvinets mave, der består af parasitter og flåter.

Det særegne partnerskab mellem de kattelignende rovdyr og vortesvinet er en win win situation. Desmerdyrene bliver mætte og vortesvinet slipper for at bære rundt på deblodsugende snyltere.

Sjældent syn hos pattedyr

Men selvom sådanne alliancer mellem dyrene giver glimrende mening, optræder de sjældent hos pattedyrene.

”Partnerskaber mellem forskellige pattedyr er meget sjældne, og den form for interaktion viser en stor mængde tillid mellem parterne,” siger direktør for WCS Albertine Rift Program Andy Plumptre til WCS Newsroom

Fænomenet kaldes ’gensidig afhængighed’ og dækker over to forskellige dyrearter, som former et partnerskab, der kommer begge parter til gode.

Desmerdyr kravler rundt på et vortesvin for at rense den og få et godt måltid mad.

Nysgerrige turister kommer tæt på akten

Det umage par, desmerdyret og vortesvinet, er langt fra blufærdige.

Observationen har kun været mulig, fordi dyrene netop tillader nysgerrige turister at komme tæt på selve akten.

”Det får dig til at undre dig over, hvad der ellers sker mellem dyrearterne, som vi normalt ikke ser,” siger Andy Plumptre til WCS Newsroom.

Måske er du interesseret i ...

Læs også