Mammutter: Jagten på stødtænder i Sibirien

I urtiden slog jægere mammutter ihjel for føde. I dag er jagten gået ind på dyrenes dyrebare stødtænder i Sibiriens permafrost.

11. april 2013 af Brook Larmer

Mamutter i Det Østsibiriske Hav

I fem måneder har Karl Gorokhov ledt efter sit forhistoriske bytte på den øde ø Kotelnyj i Det Østsibiriske Hav. 18 timer i døgnet har han vandret over den frosne tundra. Han fryser, han er udmattet, og han er så sulten, at han er begyndt at spise havmåger. Selv de to isbjørne, der angreb hans lejr, var udsultede. Deres maver, som han skar op efter at have skudt dem, var tomme.

Karl Gorokhov er 46 år. Hver dag, når han begiver sig af sted fra lejren, går han forbi ni gravsteder. Han formoder, det må være nogle uheldige sjæle på flugt fra de sovjetiske Gulag-lejre, der har fundet deres sidste hvilested her.

Sensommer-snestorme fyger over øen, der ligger 1000 km nord for polarcirklen. Endnu en vinter truer. Hans fingre og håndflader begynder at klø. Det er "et godt tegn", siger han senere. Kløen kommer altid, når han er tæt på at finde det, han søger: stødtænder fra en mammut.

De sidste mamutter forsvandt for ca. 3700 år siden

De lodne kæmper, som i sen Pleistocæn strejfede omkring i det nordlige Sibirien, uddøde for omkring 10.000 år siden, men isolerede bestande overlevede på øerne mod nord og øst. De sidste af disse forsvandt for omkring 3700 år siden. Mammutternes stødtænder, som kunne blive over 4 m lange, er nu begyndt at dukke frem af permafrosten, og det har været startskuddet til en handel, befolkningen i arktisk Sibirien har draget fordel af. Det gælder bl.a. det indfødte jakuter-folk, der er etniske asiater, og som taler et sprog af tyrkisk oprindelse.

Jagten på stødtænder fra mamutter

Karl Gorokhov er pioner i jagten på mammutstødtænder. Han startede for knap 10 år siden og har siden udforsket et af verdens mest ugæstfri områder. Nu lytter han til sine kløende fingre og gennemsøger tundraen, indtil han nærmest falder over spidsen af en stødtand. "Somme tider dukker stødtanden bare op foran en," siger han.

Det tager Karl Gorokhov næsten 24 timer at grave stødtanden fri af den stenede is. Den er tyk som en træstamme, utroligt velbevaret og vejer 70 kg. Før han bugserer den væk, kaster han en sølvørering ned i det hul, han har gravet, som et offer til de lokale ånder. Hvis han får den urgamle stødtand sikkert i hus, kan den indbringe ham pænt over 300.000 kr.

Måske er du interesseret i ...

Læs også