3. Handlen med stødtænder fra mammutter

Dreng finder halvvoksen mammutHvor primitiv stødtandsfeberen end måtte forekomme, har den rod i moderne kræfter: Sovjetunionens fald og det efterfølgende vanvid under den unge, uregulerede kapitalisme, det internationale forbud mod handel med elefant­elfenben og jagten på alternativer, ja, selv den globale opvarmning. De stigende temperaturer var med til at besegle mammutternes skæbne hen imod slutningen af den seneste istid ved at reducere og oversvømme de græsarealer, hvor de levede, så hele flokke strandede på de isolerede øer, hvor Karl Gorokhov nu jager.

25. april 2013

Dreng finder halvvoksen mammut

Hvor primitiv stødtandsfeberen end måtte forekomme, har den rod i moderne kræfter: Sovjetunionens fald og det efterfølgende vanvid under den unge, uregulerede kapitalisme, det internationale forbud mod handel med elefantelfenben og jagten på alternativer, ja, selv den globale opvarmning. De stigende temperaturer var med til at besegle mammutternes skæbne hen imod slutningen af den seneste istid ved at reducere og oversvømme de græsarealer, hvor de levede, så hele flokke strandede på de isolerede øer, hvor Karl Gorokhov nu jager.

I dag er optøningen og erosionen af mammuttens permafrost-kirkegård – og de mange elfenbensjægere – med til at bringe dem til live igen. I september 2012 faldt en 11-årig dreng over et velbevaret eksemplar af en halvvoksen mammut på den russiske Tajmyr-halvø. Et af dyrets lemmer stak frem fra nogle halvfrosne aflejringer.

90% af mammutstødtænder ender i Kina

Men intet har sat mere gang i handlen med mammutstødtænder end den økonomiske fremgang i Kina, hvis tradition for elfenbensudskæring går flere tusinde år tilbage. Næsten 90 % af de mammutstødtænder, der forlader Sibirien – man anslår, at det drejer sig om over 60 ton om året, selv om det reelle tal kan være større – ender i Kina, hvor hærskarer af nyrige er besnæret af elfenben.

Den store efterspørgsel bekymrer nogle forskere, som beklager tabet af værdifulde data, for ligesom en træstamme indeholder en stødtand vidnesbyrd om føde, klima og miljø. Selv folk fra Sakha-Jakutien er begyndt at spekulere på, hvor hurtigt denne ressource vil være udtømt. Der ligger fortsat millioner af mammutstødtænder begravet i den sibiriske permafrost, men de bliver stadig vanskeligere at finde.

Elefantelfenben stadig i efterspørgsel

Det var håbet, at mammutelfenben ville lette presset på en langt mere truet ressource: elefanterne. Handel med mammutelfenben er lovlig, om end dårligt reguleret. Det er muligt at skelne mellem de to typer elfenben ved hjælp af bestemte mønstre i stødtænderne, de såkaldte Schreger-linjer. Prisen er også nogenlunde den samme. Alligevel er der endnu intet, der tyder på, at den asiatiske efterspørgsel efter elefantelfenben er faldende. Nedslagtningen af afrikanske elefanter er taget til, og i 2012 beslaglagde toldmyndighederne i Hongkong 5,5 ton elefantelfenben, hvilket er ny rekord. Tingene bliver heller ikke mindre komplicerede af, at illegalt elefantelfenben og lovligt mammutelfenben tit ender på de samme udskærerværksteder i Kina.

Måske er du interesseret i ...

Læs også