2. Fascinationen af stødtænder fra mammutter

Uheld at forstyrre stødtænder fra mammutterHandlen med mammutelfenben eksisterede knap nok, da Karl Gorokhov blev født i Nordsibirien i 1966. Han husker, at han som barn så rådnende stødtænder ved Jana-flodens bredder nær fiskerlandsbyen Ust-Jansk, hvor han bor. Der var ikke næringsfrihed i Sovjetunionen, og mange lokale mente, det bragte uheld at forstyrre stødtænderne, som nogle troede stammede fra kæmpestore, muldvarpelignende væsner, der boede dybt nede under permafrosten.Gorokhov fascineret af stødtænder fra mammutter

25. april 2013

Uheld at forstyrre stødtænder fra mammutter

Handlen med mammutelfenben eksisterede knap nok, da Karl Gorokhov blev født i Nordsibirien i 1966. Han husker, at han som barn så rådnende stødtænder ved Jana-flodens bredder nær fiskerlandsbyen Ust-Jansk, hvor han bor. Der var ikke næringsfrihed i Sovjetunionen, og mange lokale mente, det bragte uheld at forstyrre stødtænderne, som nogle troede stammede fra kæmpestore, muldvarpelignende væsner, der boede dybt nede under permafrosten.

Gorokhov fascineret af stødtænder fra mammutter

Men Karl Gorokhov var fascineret af de gamle stødtænder. Han voksede op i Sakha-Jakutien, som i dag er en autonom republik under Rusland og en ressourcerig region på størrelse med Indien og med færre end 1 million indbyggere. Under sin opvækst hørte han mange fortællinger om, at Jordens skaber kom til at fryse så meget, da han fløj hen over området, at han kastede en kæmpe regn af gaver ned: guld, sølv, diamanter og olie.

Skolelærer inspirerede Gorokhov til jagt på stødtænder

Men det var hans skolelærers historier fra den virkelige verden om pionerer fra det 17. århundrede, som handlede med mammutstødtænder, der for alvor fascinerede ham. Mange år senere fandt han biblioteksbøger med fotos af opdagelsesrejsende fra begyndelsen af det 20. århundrede: skæggede mænd på Kotelnyj-øen, der så små ud ved siden af mammutstødtænderne, og både, som syntes at knage og brage under vægten af de enorme stabler af elfenben.

"Jeg spekulerede altid på, om der mon var flere stødtænder derude," fortæller Karl Gorokhov.Men han havde alligevel ikke forestillet sig, at mammutstødtænder skulle blive den økonomiske redning for et område, som var næsten menneskeforladt, efter at de sovjetiske miner og fabrikker havde drejet nøglen om. (Befolkningstallet i Ust-Janskij-distriktet i Sakha-Jakutien, som omfatter et tundraområde, der er ca. tre gange så stort som Danmark, er i de seneste 50 år faldet fra 80.000 til 8000). Nu er hundredvis, hvis ikke tusindvis af mænd fra Sakha-Jakutien blevet stødtandsjægere. De følger i deres forfædres fodspor, udstår de samme ubarmhjertige forhold og jager de samme forhistoriske dyr.

Måske er du interesseret i ...

Læs også