Slanger forfører hinanden med dans

Verdens største slangefamilie snogene benytter ældgamle forførelsesteknikker. De inkluderer hovedryk, haleryst og bid, men nogle af disse teknikker er kommet til senere end andre.

15. april 2015

Slanger dyrker Kamasutra

Han gnider sin hage mod hendes hud. Snor sin krop om hendes. Rykker forførende med hovedet. Bider hende og ryster med halen. I slangernes Kamasutra er dette de vigtigste forførelsesteknikker blandt snogene – verdens største familie af slanger med omkring 2500 arter.

Forskere undersøger slangers forførelse tilbage til kridttiden

For at se, hvordan slangers kurmageri har udviklet sig, har krybdyrspecialist og palæontolog Phil Senter studeret data fra 76 snoge og kvælerslanger. Hans forskning, der også omfatter studier af fossilfund fra Kridttiden, viser, at nogle forførelsesteknikker blandt snogene er ældgamle – hagegnidning, hovedryk – mens bid og haleryst først er kommet til senere. Alt i alt, siger han, er det som en særlig dans.

Slangernes parringsakt varer i flere timer

Stillingen med slange oven på slange – bestigning – under kurmageriet er “næsten universel” blandt den studerede art, skrev Phil Senter i et videnskabeligt tidsskrift. Men bestigning er ikke påkrævet, for at parringen gennemføres. For at parre sig behøver slangerne blot at lægge bunden af deres haler ved siden af hinanden ved gattet – en åbning, der både tjener som tarm- og kønsåbning. Hannen udvider sin hemipenis – det parrede (todelte) kønsorgan, som er gemt i halen – og med hver halvdel deponerer den sæd i hunnens gat.

Parringsakten kan vare flere timer, siger Phil Senter, hvilket som regel er længere end selve kurmageriet.

Snoge

Levested Mexico, Sydvestlige USA

Status Ikke truet

Fakta Gråbåndet kongesnog (på billedet) såvel som rottesnog, kornsnog og strømpebåndssnog tilhører storfamilien af snoge. Boa og anakonda tilhører familien af kvælerslanger.

Måske er du interesseret i ...

Læs også