Hvilken slange er verdens giftigste?

Teknisk set er indlandstaipanen verdens giftigste slange – men andre slanger er farligere.

20. januar 2015 af Michael von Bulow

Hvilken er verdens farligste slange?

Slanger kan være vanskelige at regne ud – og det samme gælder spørgsmål om dem.

Da Arocha Musa fra Kampala i Uganda skrev til National Geographic og spurgte, ”Hvad gør kobraen til den farligste slange?”, fandt vi hurtigt ud af to ting. For det første betragtes kobraen ikke som verdens farligste slange, og for det andet er det ikke så nemt at afgøre, hvilken der er den farligste slange.

”Hvis man spiller Trivial Pursuit, er svaret indlandstaipanen,” lyder det med et glimt i øjet fra Kate Jackson, der er biolog på Whitman College i delstaten Washington i USA.

Det skyldes, at indlandstaipanen har den stærkeste gift og samtidig sprøjter den største mængde gift ind i sit offer, når den bider. Indlandstaipanen, der også kaldes småskællet taipan, lever i Australien, og ifølge Australia Zoo, har den gift nok til at dræbe 100 mænd med et enkelt bid.

Slangegift lammer offerets muskler

Når man skal måle styrken af slangegift, bruger man den dødelige dosis (lethal dosage eller LD) som måleenhed. En dosis på LD50 er den mængde gift, der kræves for at dræbe halvdelen af en bestand af forsøgsdyr, som normalt er mus.

Nervegift fra giftslanger virker ved at lamme offerets muskler, hvilket får vejrtrækningen til at standse. Blodgifte forhindrer blodet i at størkne. Slangegift indeholder som regel begge komponenter foruden enzymer, som nedbryder muskelvæv.

Jo mindre LD50-tallet er, desto mindre gift kræves der – og desto kraftigere er giften.

Den australske forskningsenhed for slangegift (Australia Venom Research Unit) har en liste over de 25 slanger, der har lavest LD50 og dermed er de giftigste. De fem giftigste på listen er indlandstaipan (Oxyuranus microlepidotus), brune slanger (Pseudonaja), almindelig taipan (Oxyuranus scutellatus), tigerslange (Notechis scutatus) og sort tigerslange (Notechis ater).

Den giftigste slange er den, som bider dig

I virkeligheden er det dog ikke så enkelt. Både Kate Jackson og Steven Seifert, der leder et informationscenter for gifte og andre farlige stoffer i New Mexico i USA, understreger, at mange andre faktorer end giftens styrke er med til at gøre en slange mere eller mindre farlig. Afstanden til den nærmeste skadestue og adgangen til serum spiller således også ind.

Eller som Steven Seifert formulerer det, ”Den giftigste slange er den, som bider dig.”

Ifølge organisationen Global Snakebite Initiative er slangebid hvert år skyld i 125.000 dødsfald kloden rundt. Folk er mere udsatte for at blive bidt af slanger, hvis de arbejder udendørs eller opholder sig på steder, hvor kontakt med slanger er uundgåelig, bemærker Steven Seifert.

”I USA er omkring halvdelen af biddene rent tilfældige, mens den anden halvdel skyldes, at folk med vilje omgås slanger,” for eksempel ved at flytte på dem eller forsøge at fange dem, siger han.

I Vestafrika trives hugormearten Echis ocellatus blandt mennesker, hvor den lever af rotter i byernes slumområder, siger Kate Jackson.

Det er ensbetydende med flere slangebid, eftersom ”mange mennesker går rundt med bare fødder og ikke har adgang til behandling for slangebid.”

Den afrikanske puffadder (Bitis arietans), som er vidt udbredt og meget giftig, er godt kamufleret, hvilket øger risikoen for at træde på den ved et uheld. Arten menes at være den, der dræber flest mennesker i Afrika.

Indien er det land i verden, der har det største antal slangebid og dødsfald som følge heraf. Ifølge en undersøgelse fra 2008, som er offentliggjort i tidsskriftet PLOS Medicine, skyldes det blandt andet mangel på kvalificeret lægehjælp.

Eksempelvis er den indiske hugormeart Daboia russelii ikke på listen over de giftigste slanger, men alligevel er den hvert år skyld i tusindvis af dødsfald i landet, bemærker Kate Jackson.

Verdens giftigste slange har ingen dødsfald på samvittigheden

I modsætning hertil lever den stærkt giftige indlandstaipan midt i den australske ørken, hvor kun et fåtal af mennesker færdes.

På grund af slangens afsides levesteder og Australiens gode infrastruktur, sundhedssystem og transportmuligheder har arten endnu ingen registrerede dødsfald på samvittigheden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også