Slædehunde kan løbe 14 timer i træk

Forskere har fundet en "skjult knap" hos slædehunde, der gør dem i stand til booste stofskiftet markant under hårde anstrengelser - og løbe stærkere og stærkere.

I årevis har det været skik og brug, at slædehunde i langdistanceløb blev kørt i en fast rytme: seks timer på farten, seks timers hvile.

Men for nylig har nogle kørere vundet ansete hundeslædeløb som Iditarod i Alaska ved at køre i længere tid, end man troede muligt: op mod 14 timer i ét stræk, hvor hundene blev hurtigere, jo længere de løb. Det har givet anledning til at tage hundenes fysiske formåen op til revision.

Veterinær-fysiolog Michael Davis fra Oklahoma State University i USA siger, at det er, som om de bedste slædehunde “trykker på en magisk knap”, der ændrer deres stofskifte, når de har løbet i et par timer.

Det får dem til at forbrænde en masse i en fart – omkring 12.000 kalorier om dagen på en meget fed kost – uden at nedbryde musklernes fedt- og kulhydratreserver, og uden at de kører træt.

Forskerne ved endnu ikke, hvordan de gør det, eller om dyr på træk har en lignende evne. Men Michael Davis håber på at finde den “skjulte knap” og at undersøge, om mennesker også har en.

Har andre hunderacer ligeledes en stofskifte-knap? Det spørgsmål kan nok bedst besvares af den kører, der kørte fire Iditarod-løb, fra Anchorage til Nome i Alaska, med pudler spændt for slæden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også