Skøre videoer: 10 dyr, der puster sig op!

Kuglefisken puster sig op til en mindre badebold, når den angribes, så den er kropumulig at sætte tænderne i - og den er ikke det eneste oppustelige dyr. Læs om 10 dyr, der puster sig op - og se fire af dem i aktion på de underholdende videoer.

12. februar 2015 af Danielle Elliot

Den nordamerikanske salvie-grouse

De store hønsefugle puster halssækkene op i forbindelse med parringsritualer. Den oppustede hals fungerer som et resonansorgan, der forstærker den dybe og hule ”plop”-lyd, hannerne frembringer for at tiltrække hunner. Lyden kan høres op til fem km væk.

Video: Se hønsefuglene på parringsjagt

Kuglefisken

Hvis den bliver fanget i munden på et rovdyr som for eksempel en flododder, puster kuglefisken sin gule bug op, så den bliver for stor en mundfuld for odderen. Denne forsvarsmekanisme beskytter faktisk både kuglefisk og angriber, fordi kuglefiskens galdeblære er giftig.

Video: Se kuglefiskens forsvarsmekanisme i funktion

Ørkenfrøen

Den lille sydafrikanske frøart Breviceps namaquensis, som er mindre end fem cm lang, lever i gange under jorden det meste af sit liv. Når den mærker, at en angriber nærmer sig, puster den sig op og udstøder en række højfrekvente pibelyde. Se ørkenfrøen puste sig op

Den rødøjede træfrø

Ved hjælp af luft fra lungerne kan hannerne strække området under munden så meget, at den ellers grønne hud bliver næsten gennemsigtig. Når luften passerer frem og tilbage, skaber det en høj parringslyd.

Pragtfregatfuglen

Hannerne er næsten en time om at puste deres halssække op. Fuglene bruger dem til at forstærke den dæmpede trommen, de udsender som parringslyd, og resultatet er en skinnende rød, ballonagtig sæk, der danner kontrast til de sorte fjer.

Søelefanten

Søelefanter puster næsen op og konkurrerer på snorkelyde, når de skal demonstrere deres duelighed som mager. Nogle af dem kan udvide næsen med næsten 30 cm.

Brøleaben

Når de puster deres luftsække op, er brøleaber nogle af de mest støjende dyr, der findes. Foruden parring har lydene stor betydning i forbindelse med beskyttelse og kommunikation.

Video: Se brøleaber gå amok

Puffader

Denne store giftslange har fået navn efter måden, den reagerer på, når den føler sig truet. Den puster hele kroppen op. Samtidig hvisler den og lader dermed mulige rovdyr vide, at det er en god idé at holde sig på afstand.

Hvalros

Når de er ved at falde i søvn, puster disse store sældyr halsen op for at skabe en naturlig hovedpude. I oppustet tilstand holder de to luftsække hvalrossens hoved over vandet, mens den sover. Ligesom mange af de andre omtalte arter bruger hannerne også luftsækkene til at vise sig frem i ynglesæsonen.

Orangutanger

Orangutanger har oppustelige sække på halsen, der kan udspiles til et rumfang på næsten seks liter. Overraskende nok fyldes sækkene med luft ved udånding og ikke ved indånding. Undersøgelser har vist, at sækkene er med til at forstærke orangutangens kaldelyd, men de hjælper muligvis også dyrene med at klatre, trække vejret og flyde.

Måske er du interesseret i ...

Læs også