Løver dræbt med forgiftet kød

Kenyanske hyrder bruger kontroversielt pesticid mod rovdyr, siger eksperter.

19. april 2010 af Nick Wadhams i Nairobi, Kenya, National Geographic News

Fem løver og en hyæne er døde efter at have spist lokkemad tilsat gift i det sydlige Kenya, siger naturfredningsfolk.

En blodig spand med violette pletter, der er fundet på en kollektivt ejet farm i nærheden af en større nationalpark, antyder, at dyrene blev dræbt med et kontroversielt pesticid, der er blevet et mareridt for naturfredningsfolkene.

Det menes at være masaimænd, som bor på farmen og traditionelt er nomadiske hyrder, der er ansvarlige for løvernes og hyænens død. Mindst én masaihyrde er blevet anholdt i forbindelse med forbrydelserne, oplyser Paula Kahumbu, der er chef for naturfredningsorganisationen WildlifeDirect.

Forgiftningen skete den 2. april på Olgulului Group Ranch i nærheden af Amboseli Nationalpark, siger Paula Kahumbu.

Paula Kahumbu fik nyhederne fra Kenya Wildlife Service, der var blevet alarmeret af en beboer på farmen, hvor løver angiveligt havde dræbt to køer flere dage i forvejen.

Den skummelt farvede spand har formentlig indeholdt den forgiftede lokkemad, siger hun. Det vides dog ikke, hvilken slags lokkemad, det var, da der ikke var noget tilbage af den.

Måneders tørke i det sydlige Kenya har forværret et længe anspændt forhold mellem vildtlevende rovdyr og masaifolk. De tørre forhold gør det vanskeligere at få føde og vand, og husdyrene bliver mere og mere værdifulde for såvel deres ejere som for rovdyrene i området.

Der er endnu ikke kommet resultater af undersøgelsen, men Paula Kahumbu mener, at det er insektmidlet Furadan, der har været brugt til forgiftningerne. Furadan forhandles af firmaet FMC Corporation, der har hovedsæde i Philadelphia i USA, og det er et handelsnavn for carbofuran, et stærkt giftigt, lugtfrit pesticid, der leveres som violet granulat.

Selv om FMC hævder, at Furadan er sikkert, hvis det anvendes korrekt, holdt firmaet op med at sælge stoffet i Kenya og nabolandene Uganda og Tanzania, efter at der i 2008 indløb adskillige meldinger om, at hyrder brugte pesticidet til at dræbe løver og andre store rovdyr.

I Kenya lancerede firmaet hurtigt et tilbagekøbsprogram. Men to år efter siger naturfredningsfolk, at Furadan stadig står på nogle hylder.

“Selv om man ikke kan finde Furadan i hovedbutikkerne, tror jeg ikke, de trak det tilbage fra nogle af de vigtigste, omkringliggende områder,” siger Paula Kahumbu. “Vi ved, at nogle forhandlere sælger det i skefulde.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også