Verdens største krokodille fanget

En 6,4 m lang krokodille fanget i Filippinerne er måske verdens største krokodille. Eksperter er dog skeptiske.

8. september 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

En krokodille, der angivelig er 6,4 m lang og blev fanget levende efter en tre uger lang jagt, holdes nu i fangenskab i Filippinerne.

Den 1075 kg tunge krokodille mistænkes for at have angrebet adskillige mennesker og dræbt to. Dyret, der har fået navnet Lolong, overlevede indfangningen og holdes i en midlertidig indhegning i landsbyen Consuelo i nærheden af bydistriktet Bunawan.

De nationale vildtmyndigheder forsøger at få bekræftet, om reptilet er den største krokodille, der nogen sinde er fanget, siger Theresa Mundita Lim fra det filippinske kontor for naturbeskyttelse og vildt.

Verdensrekorden for krokodiller i fangenskab er ifølge Guinness Rekordbog en 5,48 m lang saltvandskrokodille, der er fanget i Australien.

Krokodilleeksperter er skeptiske

Herpetolog Brady Barr, der er vært for tv-programmet Dangerous Encounters på National Geographic Channel, siger dog, at den slags påstande sjældent viser sig at holde stik.

"Jeg vil blive overrasket, hvis den virkelig er seks meter," siger Brady Barr til National Geographic News og tilføjer, at størrelsen først skal bekræftes af en forsker.

Alligatorbiolog Allan Woodward er enig. "Der er aldrig fundet en krokodille på mere end ca. 5,5 m," siger Allan Woodward, fra Florida Fish and Wildlife Conservation Commission i USA. "Det ville være et bemærkelsesværdigt spring."

Med hensyn til, om krokodillen har begået angrebene, er det umuligt at vide, medmindre dyret dræbes og skæres op, siger Brady Barr. Myndighederne fik dyret til at kaste maveindholdet op, men der blev ikke fundet menneskerester.

"Det er rigtig godt, de ikke dræbte den," siger Brady Barr. "Det fortjener anerkendelse er meget sjældent."

Krokodillefest

Landsbybeboere holdt en fest for at fejre indfangningen af krokodillen, som 100 mennesker ifølge nyhedsbureauet Associated Press trak med reb fra et vandløb til en lysning.

Herpetolog Brady Barr bemærker, at de fleste angreb fra krokodiller sker, fordi mennesker har fjernet krokodillernes levesteder eller byttedyr.

I disse tilfælde "vender krokodillerne sig bare mod den næste tilgængelige fødekilde, og nogle gange viser det sig desværre at være mennesker", siger Brady Barr.

Det kan også ske, at en krokodille tager fejl af et menneske og et af sine sædvanlige byttedyr. Der forekommer også "løbske" dyr, der dræber mennesker med overlæg, men det er meget mindre normalt, siger Brady Barr.

Generelt, siger han, er "krokodillen ikke skurken".

Krokodille angriber elefant: Se hvad der sker

Måske er du interesseret i ...

Læs også