Nyfødt kamæleon aner ikke at den er født

Nyudklækket kamæleon i kugleform giver et sjældent indblik i baby-kamæleonens første timer ude af ægget. Se hvordan det lille krybdyr reagerer på at være kommet til verden.

24. juni 2015 af National Geographic

Panterkamæleon får hjælp til at komme ud af ægget

Nick Henn fra Pennsylvania i USA har foreviget de første øjeblikke af en panterkamæleons liv, efter det lille krybdyr kom ud af ægget. De unikke billeder viser en nyfødt kamæleon, der nærmest ikke er klar over, at den sagtens kan åbne sine roterende øjne og tage verden i skue.

Henn er erfaren i opdræt af kamæleoner og var derfor den rette til at agere jordemoder for babyen. Den lille kamæleon kunne nemlig ikke selv vriste sig ud af ægget.

Med en neglesaks klippede han nænsomt hul i æggeskallen, og forventede den lille panterkamæleon straks ville vågne op til dåd. I stedet lå kamæleonen sammenrullet i en lille bold. Den viklede sig dog snart ud og kunne begynde livet.

Den lille kamæleon på ryggen i jordemoderens håndflade. Foto af Nick Henn, Canvas Chameleons

Æggetand er kamæleonens bedste værktøj

Kamæleoner er meget lysfølsomme og reagerer normalt hurtigt på solens stråler via receptorer på deres hoveder. I naturen klækkes de farverige krybdyr dog oftest under jorden, hvor temperaturændringer og luftfugtighed i stedet for lys, ansporer de små til at bide sig ud i livet med deres særlige æggetand.

Det tager nemt vilde kamæleoner et døgn, fra de bryder gennem den læderagtige skal, til de er helt ude. Hvorfor babyen her ikke vågnede med det samme, vides ikke. Men uden hjælp fra jordemoderen havde den ikke overlevet.

Se kamæleon blive klækket

Videoen viser, hvordan panterkamæleoner normalt vrister sig fri af de læderagtige æggeskaller og fluks begynder at undersøge omgivelserne.

Panterkamæleonen

Levested i naturen: Madagaskar. Føde: Insekter. Længde: Hanner op til 45 cm, hunner det halve. Unger: 2-3 kuld om året, med godt 25 æg i hver. Levetid i det fri: Sjældent mere end to år.

Måske er du interesseret i ...

Læs også