Hvordan taber firben halen?

Visse firben har et smart trick, når de vil ryste et rovdyr af sig: De taber halen for at distrahere forfølgerne, og halen kan endda vrikke videre på jorden. Men hvordan sker denne afhægtning egentlig? Firbenenes hale har en række "svage punkter", hvor den let kan brække af. Ved en muskelsammentrækning ødelægges en ryghvirvel, og blodkarrene trækker sig hurtigt sammen, så der kun er et lille blodtab. Særlige celler ved bruddet sætter gang i væksten af en ny hale, der består af brusk frem for knogle. Det tager et par uger, før halen er genskabt.

4. april 2012

Visse firben har et smart trick, når de vil ryste et rovdyr af sig: De taber halen for at distrahere forfølgerne, og halen kan endda vrikke videre på jorden.

Men hvordan sker denne afhægtning egentlig? Firbenenes hale har en række "svage punkter", hvor den let kan brække af. Ved en muskelsammentrækning ødelægges en ryghvirvel, og blodkarrene trækker sig hurtigt sammen, så der kun er et lille blodtab.

Særlige celler ved bruddet sætter gang i væksten af en ny hale, der består af brusk frem for knogle. Det tager et par uger, før halen er genskabt.

Dyrene kan også smide halen, hvis f.eks. de har en infektion eller bliver hevet i halen. Adskillige padder og krybdyr har samme evne til at regenerere dele af mistede lemmer.

Måske er du interesseret i ...

Læs også