Her er virkelighedens sejeste drager

Naturens drager er måske ikke lige så frygtindgydende som dem i eventyren og i tv-serier som 'Game of Thrones': Men vi synes nu alligevel, at de er ret seje.

27. april 2016 af Anna-Dora Maron

Havets drage

Foto: Arne Hodali?

Hulepadden (Proteus anguinus) lever i totalt mørke i underjordiske kalkstenshuler i Sydøsteuropa og er derfor både blind og farveløs.

De 40 centimeter lange hulepadder er også kendte som havets drager, eftersom de for flere hundrede år siden blev forvekslet med baby drager grundet deres udseende.

Selvom hulepadden ikke kan spy ild, er den alligevel ret sej. Den er nemlig det eneste hvirveldyr, der lever sit liv i huler uden lys.

Flyvende drage

Foto: Alfeus Liman

Dette krybdyr kaldes rent faktisk for en drage (Draco volans). Og det er der også god grund til. Krybdyret kan nemlig svæveflyve gennem luften med sine flotte vinger.

Det eneste der snyder øjnene fra at tro, at det er en vaskeægte ildspydende drage, er dens størrelse. Dragen bliver nemlig ikke større end 23 centimeter.

Skægget drage

Foto: Frank C. Müller, Baden-Baden

Den skæggede drage har fået sit navn (Pogona vitticeps), fordi den kan få sin hals til at ligne et skæg, når den puster sig op.

Til trods for at den skæggede drage ikke ser særlig sød og blød ud, er der mange der foretrækker den som kæledyr. Den lever normalt i en helt særlig ørkenfauna, der kun eksisterer i Australiens vildnis.

Den flæsede drage

Foto: Miklos Schiberna

Denne yndige flæsede drage (Chlamydosaurus kingii) ser ikke særlig stor ud på billedet.

Men lad dig ikke narre!

Den flæsede drage kan nemlig blive op til 85 centimeter lang.

Dragen har fået sit karakteristiske navn efter sin flotte store flæse rundt om halsen.

Flæsen kommer dog kun til syne, når dragen skal beskytte sit territorium overfor fjender - eller hvis den skal forføre det modsatte køn.

Komodovaran

Foto: Colourbox

Komodovaranen (Varanus komodoensis) er det tætteste man kommer på en ægte drage.

Med sin 3 meter lange krop og en kampvægt på imponerende 91 kilo, er den heller ikke sådan at spøge med.

Det er dog ikke kun dragens stærke krop, der kan nedlægge middagsmaden.

Når dragen giver sit bytte et ordenligt bid, overfører den en potent gift, som får blodet til at størkne om byttets mund får dets blodtryk til at falde.

Den nedsatte blodtilførsel og det lave blodtryk får til sidst dyret til at dø en grusom død.

Grøn leguan

Foto:Colourbox

Denne flotte dragelignende leguan nikker med hovedet, når den kommunikerer med andre. Den sociale gestus bliver blandt andet brugt til at hilse på andre leguaner eller til at finde en mage.

På trods af dens farlige drageudseende er leguanen ikke god til at skjule sin frygt for fjender.

Særligt er den bange for fugle. Hører leguanen det mindste fuglekvidder, bliver den stiv af skræk og ender som et let offer for sultne rovfugle.

Måske er du interesseret i ...

Læs også