Havskildpadde får fjernet plastiksugerør fra næsen

Videnskabsfolk i færd med at studere havskildpadder i Costa Rica måtte give førstehjælp til en uheldig Olivenfarvet Ridleyskildpadde, som var blevet offer for plastikforureningen i havene.

21. august 2015 af Jane J. Lee / National Geographic

Ti pinefulde minutter. Så lang tid tog det forskere at lirke et plastiksugerør ud af næseboret på en havskildpadde. Videoen viser den livreddende indsats.

Advarsel: Videoen indeholder stærke billeder og kraftigt sprogbrug.

Havskildpadde offer for plastikforurening

”Det lignede først en orm”, siger Christine Figgener, havskildpadde-ekspert på Texas A&M University, som sammen med kollegaer hjalp den 35 kilo tunge skildpaddehan. Holdet hev først et par centimeter ud med en pincet, klippede stumpen af, og opdagede, at den rynkede brune genstand var et plastiksugerør.

Sikre på, at det ikke var en parasit, som kunne have sat sig fast på skildpaddens hjerne, besluttede de at fjerne resten af det ti centimeter lange sugerør.

”Det var svært at fatte hvad vi lige havde hevet ud af skildpaddens næse”, siger Figgener.

Plastik hører ikke hjemme i havene

Figgener har ført kampagne mod plastiksugerør i årevis, men aldrig troet, at hun ville se ét klemt op i næsen på en havskildpadde. Som regel ender affald i form af plastikposer og endda tandbørster i skildpaddernes maver. Mens fiskekroge ofte ses fastsiddende i mund og luffer.

Hun ved naturligvis ikke præcis, hvordan skildpadden fik sugerøret i næsen, men antager, at den har slugt det og forsøgt at kaste op. Ligesom hos mennesker er skildpadders spise- og luftrør forbundet, og derfor kan opkast komme ud gennem næsen.

Forskerne desinficerede næsen, og ventede til skildpadden var kommet sig over forskrækkelsen, inden de slap den tilbage i havet.

"Sugerør er unødvendige, for vi kan sagtens drikke uden. Videoen viser, hvor nogle af dem havner", siger Figgener, og henviser til de mange milliarder stykker plastikaffald, som flyder rundt i oceanerne.

Måske er du interesseret i ...

Læs også