En hun på størrelse med et badekar flyder rundt ved Kai-øerne i Indonesien, mens sugefiskene får et lift.

Galleri: Læderskildpadden

28. oktober 2009

Den har levet dybt nede I verdenshavene i 100 millioner år. Mød den største af alle skildpadder – læderskildpadden.

Det myldrer med æglæggende læderskildpadder i måneskinnet på stranden Grande Riviere på Trinidad. Bølgerne kan hurtigt gøre stranden smallere eller bredere, så skildpadderne dækker sig ind ved at sprede rederne, også helt ned til vandkanten.

En læderskildpadde-hun ligger på rede på Matura Beach, Trinidad, mens Francis Lakhan ser på. For tyve år siden plyndrede nogle lokale folk rederne og slagtede skildpadderne for at få kød. Nu giver dyrene Lakhan og andre en anden levevej som guide for turister, der vil opleve hundreder af læderskildpadder, når de ligger trygt på rede hver aften i redesæsonen.

Gribbene holder ædegilde, når stranden vrimler med skildpaddeunger, og rovfiskene venter ud for kysten. For at opveje de dårlige odds lægger en hun hundredvis af æg i flere kuld i løbet af yngletiden.

De nyudklækkede unger kæmper sig op gennem sandet efter at være brudt ud af ægget med en særlig tand.

En læderskildpadde-unge er ivrig efter sin første svømmetur og spræller i Francis Lakhans hænder. Lakhan er guide hos naturbevarings-organisationen Nature Seekers på Trinidad. Efter billedet blev taget, lod han ungen gå.

En nyudklækket unge er på vej til havs ved Matura Beach på Trinidad. Efter årtier på havet kommer de voksne hunner, der nu vejer op til 270 kg, for første gang på land for at lægge æg – ofte tæt på, hvor de selv er udklækket. Hannerne vender aldrig tilbage.

Zoolog T. Todd Jones har studeret læderskildpaddeungers udvikling ved at opdrætte nyudklækkede unger i fangenskab. På en diæt af blækspruttegelatine kom en af dem op på 45 kg. Seletøjet, som denne to år gamle unge har på, forhindrer dyret i at støde ind i bassinets vægge. “Intet bassin er så stort som Stillehavet,” siger T. Todd Jones.

Hun havde netop lagt æg på en mørk Trinidad ø, da naturbeskyttelses-medarbejdere fangede denne hun ind til en vejning - her fanget af et infrarødt kamera. Som hendes 500 kilo antyder, trives de atlantiske lærderskildpadder fint.

Tusindvis af læderskildpadder dør hvert år, når de forvilder sig ind i de gardinagtige nedgarn, som de caribiske fiskere bruger. Ud for Trinidad afprøvede forskerne lavere garn, der fangede færre skildpadder uden at formindske fiskefangsten.

Under forsøget befriede fotograf Brian Skerry denne skildpadde, før den nåede at drukne i et garn.

Den canadiske forsker Mike James gør et net klart til fange en læderskildpadde, da den kommer op til overfladen. James identificerede vandene ud for Novia Scotia som et vigtigt fødested for læderskildpadderne. I sit arbejde fik han god hjælp fra de kommercielle fiskeres evner til at spotte skildpadderne og få deres fartøjer tæt op af dyrene.

Ud for Novia Scotia pløjer en læderskildpadde overfladen af Nordatlanten. Tusinder af læderskildpadder samles her i sensommeren og efteråret for spise store mængder gopler.

Mange af de læderskildpadder, der fanges i Nordatlanten er mærket af andre forskere tusinder af kilometer mod syd, men den canadiske forsker, som fangede dette eksemplar fandt intet spor efter dyrets rejse. Før dyret bliver sat fri bliver det målt og får taget blod- og hudprøver af hensyn til sundheds- og genetiske undersøgelser.

Med lange tråde efter hans seneste måltid - en gople - dukker denne han op i de næringsrige vande ud for Novia Scotia.

På Matura Beach trækker en hun sig i land efter svømmeturen. Det ældgamle læderskildpadde rede-ritual er nu mange steder truet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også