Et ekko fra gekkoens fortid

Afsidesliggende områder i Sydøstasien gemmer på kolonier af hidtil ukendte arter af gekkoer.

10. februar 2011

Den ugæstfrie vietnamesiske klippeø Hon Khoai får meget sjældent besøg af udenlandske forskere. Men i 2008 ankom herpetologen Lee Grismer fra La Sierra University i Californien og hans amerikansk-vietnamesiske hold. Og Lee Grismer, der er specialist i at finde nye arter i afsidesliggende områder, fandt hele to nye gekko-arter på øen.

Eksempelvis fik Lee Grismer øje på den farverige Cnemaspis psychedelica, da den solede sig på en granitklippe. “Jeg kunne ikke tro mine egne øjne. De fleste gekkoer er nattedyr, men denne art befandt sig udenfor midt på dagen,” fortæller forskeren, der mener, at gekkoens heftige farver fungerer som advarsel til rovfugle.

Dna-analyser tyder på, at arten har eksisteret i godt 20 millioner år – længere end nogen anden i sin slægt. Og i en tid, hvor naturfredningsfolk bekymrer sig om nedgangen i antallet af firben verden over, giver fundene af hid- til uopdagede bestande håb.

Lee Grismer og hans hold har allerede fundet 30 nye krybdyr i området. “Vi finder nye arter her hele tiden. Mangfoldigheden stiger i de egne, hvor jeg arbejder,” siger han.

Måske er du interesseret i ...

Læs også