De dyrebare æg

Foråret er kommet til Matura Beach. Den 10 km lange sandstrand med palmer og kraftig brænding ligger på Trinidads østkyst. Stranden ser ud, som om der har kørt store biler rundt i klitterne. Halvanden meter brede V-formede spor siksakker sig hen over sandet, der er overstrøet med store fordybninger. Om natten dukker de bulldozere frem, som står bag. De bevæger sig ikke fremad med brølende motorer, men med en hvislen i sandet. De bumper sig frem centimeter for centimeter med suk og støn over anstrengelsen. Det er læderskildpadderne, der kommer for at lægge æg.

2. november 2009

Foråret er kommet til Matura Beach. Den 10 km lange sandstrand med palmer og kraftig brænding ligger på Trinidads østkyst. Stranden ser ud, som om der har kørt store biler rundt i klitterne. Halvanden meter brede V-formede spor siksakker sig hen over sandet, der er overstrøet med store fordybninger.

Om natten dukker de bulldozere frem, som står bag. De bevæger sig ikke fremad med brølende motorer, men med en hvislen i sandet. De bumper sig frem centimeter for centimeter med suk og støn over anstrengelsen. Det er læderskildpadderne, der kommer for at lægge æg.

Hunnerne slæber sig op af vandet, og forlufferne sætter mærker i sandet, mens de trækker sig af sted. Så begynder de at grave dybe huller med bagbenene, hvor de lægger deres æg. De mange æg bliver lagt med få sekunders mellemrum og ligner glinsende billardkugler. Når hver hun har lagt ca. 80 æg, fylder den redehullet op og bruger forlufferne til at glatte sandet ud. Så slæber den sig et par meter længere hen og laver flere store sand-engle – en afledningsmanøvre, der skal forvirre rovdyr. Efter to-tre timer på stranden er halsen rød af anstrengelse, og den vender tilbage til havet.

Læderskildpadder har altid lagt æg på Matura Beach. Selv i 1970’erne og 1980’erne, hvor stranden stank af alle de slagtede skildpaddekroppe, der lå og rådnede i solen, og sandet var fuldt af æggerøvernes huller. I dag lægger skildpadderne æg uforstyrrede, fordi området bevogtes af en lokal naturfredningsgruppe, Nature Seekers. Bestanden er steget stærkt fra nogle få hundrede om året for 10 år siden til ca. 3000.

Skildpadderne bestormer nærmest strandene på Trinidad. På stranden Grande Riviere, der er under 1 km lang, kæmpede 500 læderskildpadder sidste år om pladsen hver nat. Trængslen var så stor, at de kom til at grave hinandens reder op til stor glæde for gribbe og omstrejfende hunde. Andre steder på øen har skildpadderne indtaget strande, der lå øde hen for få år siden. Scott Eckert anslår, at der sidste år kom 8000 læderskildpadder til Trinidad for at lægge æg.

Det store antal er så meget mere bemærkelsesværdigt i betragtning af skildpaddernes forhindringsløb ved kysten. Læderskildpaddernes yngletid er også det tidspunkt, hvor hundredvis af fiskere i det nordøstlige Trinidad sætter garn et par kilometer fra kysten i håb om at fange store mængder makrel eller trommefisk. I stedet fanger de stadig oftere skildpadder på 450 kg.

På molen i den lille havneby Toco står Shazam Mohammed med bar overkrop og syder. Han peger hen på en bunke grønt fiskegarn, der er forrevet og sammenfiltret. “Alle de garn er flået i stykker,” siger han. De er flænset for at befri de læderskildpadder, der er kommet til at svømme ind i dem natten før. “Hvis vi tjener 200 Trinidad-dollars [ca. 190 kroner, red.], skal vi betale 500 for at få garnene repareret.” Man kan godt gå ud fra, at det heller ikke har været godt for skildpadderne.

Scott Eckert og hans kolleger fra NOAA Fisheries Service har fået lokalbefolkningen til at afprøve garn med en anden udformning, der fanger færre skildpadder, i håb om, at de ynglende læderskildpadder og kystfiskerne kan leve side om side. I mellemtiden prøver flere og flere fiskere at finde andre måder at tjene penge på i skildpaddesæsonen. Alligevel anslås det, at der hvert år dør over 1000 læderskildpadder ud for Trinidad. De drukner i garnene eller hugges fri af dem af frustrerede fiskere.

På trods af det kommer der hele tiden flere ynglende læderskildpadder, ikke bare på Trinidad, men i hele Caribien, på St. Croix, langs hele Sydamerikas nordkyst og endda i Florida.

Det må have hjulpet at forhindre nedslagtningen på ynglestrandene, som Nature Seekers og andre organisationer har gjort, siger Scott Eckert. “Men jeg er ikke meget for at sige, at der er en direkte forbindelse mellem naturfredning og den tilvækst, vi oplever.” Han mener, at det endnu er for tidligt at se resultatet fra strandvagternes vigtigste indsats, som er at redde utallige æg fra at blive indsamlet og solgt.

Man ved endnu ikke med sikkerhed, hvor længe læderskildpadder er om at blive kønsmodne. Men de nyeste undersøgelser, der bygger på vækstlagene i de små knogler rundt om pupillen i læderskildpaddens øje, tyder på, at det kan tage 30 år. Det betyder, at de unger, der er blevet reddet i de sidste par år, endnu ikke kan være en del af den store tilstrømning af læderskildpadder på strandene. Men langt fra Trinidads varme sand er der også noget andet, der går den rigtige vej for Atlanterhavets læderskildpadder.

Måske er du interesseret i ...

Læs også