Billeder: Miniature-kamæleoner opdaget

Fire nye kamæleonarter fundet på Madagaskar, hvoraf nogle er små nok til at sidde på svovlet af en tændstik, er blandt de mindste kendte reptiler.

17. februar 2012 af Ker Than, National Geographic News

Forskere har opdaget nye arter af miniature-kamæleoner, nogle af dem så små, at de kan sidde på svovlet af en tændstik.

Med en gennemsnitslængde for det voksne individ på 2,9 cm fra snude til halespids er B. micra blandt de mindste reptiler i verden.

Den lillebitte Brookesia micra er den mindste af fire nye kamæleonarter, der er fundet i den afrikanske ø-republik Madagaskar.

Forskere mener, at de nye små kamæleonarter muligvis er ekstreme eksempler på ø-dværgvækst, et fænomen, der får organismer til at skrumpe i størrelse på grund af begrænsede ressourcer på øer.

"Den ekstreme grad af miniaturedannelse hos disse dværgreptiler kan være ledsaget af indtil flere specialiseringer med hensyn til kroppens opbygning, og dette udgør et lovende område for fremtidig forskning," siger lederen af undersøgelsen, Frank Glaw fra Zoologische Staatssammlung München (ZSM) i en udtalelse.

Undersøgelsen af de nye kamæleonarter blev offentliggjort i denne uge i tidsskriftet PLoS ONE.

På Madagaskar stirrer et eksemplar af den nyopdagede kamæleonart Brookesia på en fotograf med øjne, der sidder langt fra hinanden. De små størrelser, som de fire nye kamæleonarter har, gør dem særligt sårbare over for ødelæggelse af levesteder, og nogle af deres navne er valgt for at afspejle dette. Den sidste del af B. desperatas navn er eksempelvis latin for "desperat". Foto: Frank Glaw.

Selv om de fire nye kamæleonarter ser temmelig ens ud (på billedet ses B. micra), viser genetiske analyser, at reptilerne rent faktisk tilhører forskellige arter. Det fortæller den nye undersøgelse, som blev offentliggjort onsdag. Foto: Frank Glaw

Den nye art B. confidens lever tilsyneladende op til sit navn ("tillidsfuld"). Her fastholder en hun-kamæleon kameralinsen med sit blik. Navngivningen har dog ikke meget at gøre med reptilet selv. Foto: Jörn Köhler.

Måske er du interesseret i ...

Læs også