Skorpion-stik behandlet med spyt

Arkæologen Sarah Parcak blev stukket af noget, sandsynligvis en skorpion, i Egypten. Først blev hun behandlet med spyt og nåede at forhindre videre behandling med en lighter, før hun fik modgift og morfin. Læs hendes beretning her.

6. marts 2013 af Sarah Parcak

Vi var i gang med en udgravning på vestkysten af Sinaihalvøen, hvor de gamle egyptere engang forarbejdede kobber. De udsmeltede kobberet i gruber, og vi ledte efter spor – aske, små stykker kobberslagge – i ½ m brede huller.

Skorpioner er glade for huller. Vi var nødt til at stikke armene ned i hullerne, når vi gravede. Vi undersøgte altid, om der var dyr i hullerne, før vi begyndte, men en morgen stak jeg min arm ned i et hul og mærkede et voldsomt stik. Jeg trak hånden op. Stik fra de gule skorpioner herude betyder mere eller mindre øjeblikkelig død. Omkring otte andre lokale skorpionarter er lidt mindre farlige, men deres stik er stadig forfærdeligt smertefulde. Jeg var lige blevet stukket, og jeg anede ikke af hvad. Jeg vidste, at det var vigtigt for mig at holde pulsen i ro, så en evt. gift ikke ville pumpe hurtigt ud i blodbanerne. Så jeg forsøgte at bevare roen.

Den tilsynsførende ved udgravningsstedet var beduin. Han behandlede biddet ved at hoste slim op, spytte det ud på min arm og gnide det ind i såret. Så tog han en lighter frem for at brænde såret. Jeg nåede lige at standse ham. Ambulancen kom, og jeg fortalte chaufføren, at jeg skulle på hospitalet, men han brød først ud i et kærlighedsdigt.

På hospitalet kiggede lægen med foragt på min arm og sagde: "Det er ingenting." Jeg overtalte ham dog til at lægge et drop, og så kom sygeplejersken med noget modgift. Jeg rullede ærmet op, men hun pegede på min bagdel og sagde: "I Egypten stikker vi der."

Morfinen i droppet gjorde mig ude af stand til at bevæge mig. Da udgravningslederen hørte, at jeg kunne være stukket af en skorpion, fór han på hospitalet. Da han fandt mig livløs, troede han først, jeg var død. Den dag i dag ved jeg ikke, hvad det var, der stak mig i det sandede hul i Sinai.

Sarah Parcak

Udnævnt til banebrydende forsker af National Geographic.

Ekspertise

Egyptologi

Sted

Sinaihalvøen, Egypten

Foto: BBC

Måske er du interesseret i ...

Læs også