Se myren der flyder på vandet

Her er den fantastiske myre, hvis koloni på få minutter kan forvandle sig til en vandafvisende flåde.

29. november 2012

Når oversvømmelse rammer, har myrearten Solenopsis invicta en snedig redningsplan: På få minutter kæder myrekoloniens medlemmer sig sammen og danner en vandafvisende flåde, der kan holde sig flydende i ugevis.

Ved laboratorieundersøgelser har forskere fra Georgia Tech set på, hvordan disse myrer, der oprindeligt stammer fra Sydamerika, hager sig sammen med kløer, kindbakker og klæbrige områder på myrernes ben for at danne de groft cirkulære flåder. Luftbobler fanget mellem myrernes kroppe og hår giver opdrift til strukturen og gør det muligt for de myrer, der er under vandet, at trække vejret.

Kolonier med helt op til 200.000 myrer kan danne flåder på 0,5 m i diameter. Og i en bemærkelsesværdig opvisning af sværmintelligens, der er med til at holde flåden oven vande, bevæger myrer sig fra bunden til toppen, når andre bukker under for sammenstød med småting i vandet, rovdyr eller hurtige strømme, siger forsker Nathan Mlot.

Undersøgelser af denne superorganisme kan give ny viden om mikrorobotter og forbedret vandafvisning, mener forskere.

Flådedynamik

Ved at gribe fat i hinanden med kæber, ben og klæbrige punkter danner myrerne en flåde, hvis grove omrids er med til at gøre den mere vandafvisende.

På flådens underside skaber luftbobler fanget mellem kroppene en lomme, der gør det muligt for myrerne at ånde og holder strukturen flydende.

Måske er du interesseret i ...

Læs også