Hvor meget sover dyr?

Det er vidt forskelligt, hvor lang tid dyrearter sover. En løve sover for eksempel længere tid end en hund, men ikke lige så lang tid som en flagermus.

Livet er hårdt, og pattedyr skal have deres søvn. Men hvorfor har et jordegern brug for 15 timer, når giraffen kan klare sig med sølle 4,5 timer?

Det kan have noget at gøre med, hvordan de forskellige dyr har tilpasset sig for at kunne spare energi og leve i sikkerhed, fortæller Jerome Siegel, som er søvnforsker på UCLA i USA.

Elefanter sover kun godt tre timer i døgnet.

"Når man er så stor, skal man spise det meste af tiden," siger Jerome Siegel. For flagermusen Eptesicus fuscus giver det til gengæld mere mening kun at bruge energi de få timer om natten, hvor de insekter, den jager, er aktive.

Dyr, der sover i skjul, sover ofte længere og dybere end dem, der altid er på vagt. Og så er der jo dem, der kan sove, når og hvor de vil: “Hvem forstyrrer en sovende løve?” spørger Jerome Siegel.

Spørg os:

Har du et spørgsmål til NG’s eksperter? Send mail til [email protected]. Kun spørgsmål, der bringes i bladet, bliver besvaret og præmieres med et flot verdenskort.

Måske er du interesseret i ...

Læs også