Sprechen Sie Delfinsk?

Forskere ved Honduras' kyst forsøger at afkode de intelligente delfiners komplekse vokaliseringer. Håbet er, at kommunikationsbarrieren mellem delfiner og mennesker kan nedbrydes.

17. november 2015 af Joshua Foer

Delfinernes overrasker med deres intelligente egenskaber

Kommunikationen mellem delfiner og mennesker forstærkes, da der indenfor de seneste par år er blevet muligt at lave meningsfyldte analyser af optagelserne af delfinernes kommunikation.

Den nyeste forskning konkluderer, at det intelligente havdyr har en imponerende evne til at løse problemer og planlægge ud i fremtiden. Delfinerne viser sig at have et ekstremt veludviklet system til bearbejdelse af følelser, som har afgørende betydning for de tætte sociale bånd, delfinerne har med hinanden.

At forstå delfinsk

"Delfiner er usædvanligt snakkesalige. Ikke nok med at de fløjter og klikker, de udsender også højlydte serier af vokaliseringer for at irettesætte deres unger og jage hajer væk. Forskere, der lytter til alle disse lyde, har længe spekuleret på, hvad de betyder, hvis de da betyder noget.

Men et så udpræget socialt dyr med så stor en hjerne ville vel næppe bruge så meget energi på at pludre løs under bølgerne, uden at ytringerne havde en form for meningsfyldt indhold. Alligevel er der efter et halvt århundredes forskning ingen, der ved, hvilke grundlæggende enheder delfinvokaliseringer består af, og hvordan disse enheder bliver sat sammen.

“Hvis vi kan finde et mønster, der kæder bestemte lyde sammen med bestemt adfærd, vil det være stort,” siger 64-årige Stan Kuczaj, der har publiceret flere videnskabelige artikler om delfiners erkendelsesevne end de fleste andre specialister på området.

Han håber, at hans arbejde med de synkroniserede delfiner på RIMS måske kan blive rosettestenen, der knækker koden til at forstå delfinkommunikation.

Men han tilføjer: “Delfiners avancerede egenskaber er det, der gør dem så interessante, men også virkelig vanskelige at studere.”

Læs mere om forskernes arbejde med delfinerne, og om det lykkedes dem at knække koden.'

Måske er du interesseret i ...

Læs også