Ny hval-krydsning fundet i Arktis

De hører til ved hver sin pol. Men de to arter af vågehvaler mødes åbenbart og har frembragt mindst ét blandingsafkom, viser en ny undersøgelse.

31. januar 2011 af Brian Handwerk, National Geographic News

For nylig afslørede en dna-analyse en krydsning mellem en antarktisk vågehval og en nordlig vågehval. Hvalen blev fanget af norske hvalfangere. De to hvalarter, der begge kan blive 11 m lange, foretager normalt årstidsbestemte vandringer, men deres ruter er adskilt af mange kilometer hav.

De nordlige vågehvaler drager mod Nordpolen om foråret og svømmer helt op til kanten af isdækket om sommeren. Om efteråret begiver de sig så sydpå - næsten helt ned til Ækvator - for at tilbringe vinteren der. De antarktiske hvaler følger et lignende årstidsbestemt mønster og bevæger sig mellem det isdækkede Antarktis og varmere breddegrader. Men fordi de to halvkugler har modsatte årstider, befinder de to vågehvalarter sig ikke i nærheden af Ækvator samtidig. Og derfor har man aldrig troet, at de mødtes – før nu.

En stor overraskelse

Kort efter at Norge genoptog erhvervsmæssig hvalfangst i 1993, oprettede Norge et dna-register, der skulle analysere nedlagte hvaler og være med til at sikre, at hvalprodukter stammer fra lovlige kilder.

Genetikforsker Kevin Clover analyserede for nylig hval-dna, da han fandt noget overraskende: En hval, der var fanget i det nordøstlige Atlanterhav i 2007, havde et genom, der viste, at dens mor var en antarktisk vågehval. I den forbindelse fortalte Glovers kolleger en interessant historie om en videnskabelig medarbejder på et hvalfangerskib for næsten 15 år siden. ”Han sagde, at de i 1996 havde fanget et eksemplar, der så meget mærkeligt ud. Det havde ikke den hvide plet på brystfinnerne, som nordlige vågehvaler har,” fortalte Glover fra Havforskningsinstituttet i Bergen i Norge. ”Jeg gad vide, om det kunne være samme slags.” Så Glover analyserede dna fra hvalen fanget i 1996 i Nordatlanten, og blev meget forbløffet: Det var en rent antarktisk hval. Prøven var ikke blevet bemærket, fordi dna-arkivet var helt nyt, da hvalen blev fanget.

Den antarktiske hval i Arktis var endnu et bevis for, at antarktiske vågehvaler kan vandre til deres nordlige slægtninges tilholdssteder og endda parre sig med dem.

Måske er du interesseret i ...

Læs også