Norges sidste hvalfangere

Kontroversielt erhverv: I Norge er hvalfangere ved at uddø

20. juni 2013 af Karen Gunn

Norske hvalfangere jager fortsat vågehvaler i deres egne farvande på trods af et internationalt stop. Men sociale og økonomiske kræfter gør måske snart en ende på den omdiskuterede beskæftigelse.

Hvalfangere minimeret kraftigt

Denne sæson er kun omkring 20 både fra øgruppen Lofoten nord for Polarcirkelen taget på fangst. Det er langt fra de knap 200 hvalfangerbåde, der opererede i nordnorsk farvand sidst i 1950’erne.

Det er ikke knaphed på hvaler eller for den sags skyld de komplicerede politiske forhold omkring hvalfangst, der er årsag til tæppefaldet. Bestanden af vågehvaler i Nordatlanten er vurderet til hele 130.000 dyr, og på den baggrund anses Norges nuværende beskedne årlige fangst for yderst bæredygtig. Lavere efterspørgsel på hvalprodukter er en medvirkende faktor. Men det er mest af alt noget langt mere prosaisk og uafvendeligt, der ligger bag.

Den nye generation vil ikke være hvalfangere

Norske børn - selv de, der vokser op på hvalfangstens højborg Lofoten har simpelthen ikke længere lyst til at blive hvalfangere. De ønsker heller ikke at trodse vinterstormene på havet for at få formuer i garnet i form af torsk, sådan som deres forfædre har gjort det i århundreder. I stedet stræber de efter at få sig et sikrere arbejde med fast løn i fjerntliggende byer eller ved offshore-olieindustrien, og derfor forlader de unge deres øsamfund i hobetal for at skabe sig en anden slags tilværelse. Nu er det hvalfangerne selv, der er på vej mod udryddelse.

Læs hele artiklen

Klik på download-knappen herunder og log ind for at hente reportagen. Hvis ikke du er abonnent eller natgeo-medlem, bliver du bedt om at oprette en profil. Det tager et minut og er ganske gratis.

Verdens hvalfangst

Hvalerne overlevede med nød og næppe det 20. århundrede. I begyndelsen af 1900-tallet, hvor bestandene skrumpede ind på den nordlige halvkugle, drog hvalfangere sydpå mod Antarktis og affyrede granatharpuner fra fabriksskibe, der blev på havet i månedsvis ad gangen. Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) blev nedsat i 1946 i håb om at redde industrien gennem fastsættelse af fangstkvoter. I 1986 førte protester omsider til et totalt stop for al kommerciel hvalfangst. Men jagten fortsætter stadig i flere lande.

Måske er du interesseret i ...

Læs også