Isbjørne spiser det afskårne hoved af en grønlandshval i Kaktovik (kort), Alaska, 7. september. Hvalresterne, som er efterladt af traditionstro inupiat-jægere, har i år lokket op til 80 bjørne om dagen til landsbyen—ifølge nyhedshjemmesiden Alaska Dispatch ny rekord. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

Galleri: Isbjørne æder løs af hvalkød

Isbjørne har lært sig at dukke op i Alaska lige før hvaljagten for at spise de rester, som jægerne har efterladt.

2. oktober 2012

Isbjørne har lært sig at dukke op i Alaska lige før hvaljagten for at spise de rester, som jægerne har efterladt.

Isbjørne og måger flokkes om rester af hvalkød på en eng i Kaktovik i begyndelsen af september. Inupiat-landsbybeboere haler gerne kødstykker fra slagtede hvaler fra stranden op på marken, hvor hvalfangerskipperne parterer kødet, så det kan fordeles. Isbjørne, der ernærer sig på resterne fra jagten, "er slet ikke noget nyt", siger Steven Amstrup fra Polar Bear International. "Det nye er, at der tilsyneladende er flere i år, end der har været tidligere." Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

En isbjørnemor (i midten) og dens unger gør sig til gode med hvalrester i Kaktovik. Isbjørne er blandt klodens mest omstrejfende pattedyr, og derfor er forskerne ikke sikre på, hvor langt dyrene rejser for det årlige hvalædegilde. Det store antal bjørne i Kaktovik var "foruroligende", siger Loren Holmes. "Man kunne ikke gå fra flyvepladsen til landsbyen eller fra landsbyen til stranden, og man kunne ikke gå udenfor om aftenen." Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

En grønlandshval, som er fanget på den traditionelle måde med harpun, flyder ved siden af inupiat-jægere fra Kaktovik i 2006. Den Internationale Hvalfangst Kommission (IWC), det internationale organ, der har til formål at bevare verdens bestande af store hvaler, tillader kulturer med tradition for hvalfangst at jage et begrænset antal af pattedyrene hvert år for at tilfredsstille "kulturelle og fødemæssige behov". Foto: Accent Alaska/Alamy.

Landsbybeboere fra Kaktovik slagter en grønlandshval (udateret billede). Rester fra de årlige hvaljagter i Alaskas landsbysamfund udgør en slags årlig bonus for isbjørne. Men Steven Amstrup fra Polar Bear International siger, at det kan ændre sig, hvis den arktiske havis fortsætter med at smelte i rekordfart om sommeren. "Jeg tror, vi i stigende grad vil se bjørne, der må forlade sig på hvalrester for at overleve," siger han. Foto: Joel Sartore, National Geographic.

En gennemtrængende sommersol oplyser en gang basketball sidst på aftenen i Kaktovik. Øsamfundet, der kun tæller nogle få hundrede indbyggere, ligger kun nogle få kilometer nord for USA's arktiske vildtreservat ANWR. Det afsidesliggende Kaktovik er stadig afhængigt af vilde rensdyr og hvalkød og holder fast ved sine inupiat-traditioner. Foto: Alaska Stock/National Geographic.

En voksen isbjørn og en unge gnaver de sidste rester af hovedet fra en grønlandshval, efter at det er blevet udsat for over 20 sultne bjørne, vind og regn i Kaktovik i september 2012. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

To isbjørne tumler rundt i Kaktovik kort efter den årlige hvaljagt i september. Når hvalresterne forsvinder, følger bjørnene hurtigt trop. "De ville hellere jage og spise frisk sæl i stedet for gammel hval," siger Steven Amstrup. Foto: Loren Holmes, Alaska Dispatch.

En afpillet underkæbeknogle fra en grønlandshval ligger uden for Barrow, Alaska. I 2050 eller måske endda før vil den arktiske havis muligvis forsvinde helt om sommeren, siger eksperter. Hvad bliver der så af bjørnene? "Isbjørne vil dukke op på strande overalt," siger Steven Amstrup. "Vi ved ikke, hvad det vil føre med sig, bortset fra at det i sidste ende ikke vil være godt for isbjørnene." Damon Winter, New York Times/Redux.

Måske er du interesseret i ...

Læs også