VILD VIDEO: Surfer angribes af haj

Surferen Mick Fanning gør det eneste rigtige, da han under en tv-transmitteret konkurrence pludselig angribes af, hvad der formentlig er en hvidhaj.

27. juli 2015 af Brian Clark Howard

Se video af surfers møde med døden

Dramatiske tv-billeder fra Sydafrika viser, hvordan man afværger et hajangreb. Eksperter mener, at den professionelle surfer Mick Fanning gjorde alt rigtigt, da han under en konkurrence kom i nærkontakt med en sulten haj.

Fanning var ved at gøre klar til at ride på en bølge, da overfladen bag ham blev brudt af en stor hajfinne. Rovfisken puffede til surfbrættet og forsøgte at bide sig fast i surferen. Han reagerede med slag mod hajen, mens han holdt brættet mellem sig selv og de blottede tænder.

Hajeksperten Greg Skomal har set optagelserne og konkluderer, at rovfisken gik målrettet efter konturerne af Fanning og hans surfbræt. Angiveligt var det en hvidhaj, men dette er ikke bekræftet, da billederne kun glimtvis afslører hajens rygfinne.

**LÆS MERE: Hvidhaj - Fakta om hvidhajen

Ifølge Skomal er det bedste forsvar mod hajangreb hårde slag; enten mod øjnene, snuden eller gællerne. Alt tyder på at Fannings knytnæve ramte hajen i ryggen, som nu også må anses som et effektivt mål.

Sekunder efter angrebet blev surferen reddet i sikkerhed på en jetski.

Var det en hvidhaj?

Hvidhajer er notorisk kendt for deres dødelige angreb på mennesker, ikke mindst på grund af bogen og filmen, Dødens Gab. Men selvom hvidhajen står bag de fleste bid i blandt andet Californien, er risikoen for at ende som hajføde for badende og surfere, forsvindende lille. Én til 17 millioner, vurderer eksperter.

Uden at være helt sikker, mener Greg Skomal dog, at angrebet kom fra en hvidhaj. Om den var voksen, viser billederne ikke. ”Det var i hvert fald ikke en fisk af ubetydelig størrelse”, siger Skomal.

Hvidhajer er udbredt mange steder i verdenshavene, ikke mindst i Californien og Sydafrika, hvor de jager sæler tæt på kysten. Mennesker er ikke på hvidhajens normale menu, og derfor skyldes angreb oftest, at hajen tager fejl af for eksempel en surfer og en sæl.

Hajer i almindelighed er truede på grund af overfiskeri, hvor især finnerne ender som suppe i Asien.**

Mick Fanning (til venstre) trøstes af surferven Kelly Slater efter at have overlevet angrebet. FOTO: KIRSTIN SCHOLTZ, WSL/GETTY

Måske er du interesseret i ...

Læs også