Monster hvidhaj fanget

En kæmpemæssig hvidhaj ved navn Apache, der er halet op af vandet ud for Mexicos kyst, er den største af sin art, der hidtil er fanget, siger et ekspeditionshold.

10. maj 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

Et ekspeditionshold har fanget og løsladt, hvad det hævder, er den største hvidhaj, der til dato er fanget.

Det 5,5 m lange hanmonster blev opdaget ved øen Guadalupe ud for Mexicos kyst.

Dyret slår holdets tidligere rekordfangst på 5,1 m, som blev sat, da de fangede en stor hvid haj af hunkøn ved navn Kimel. Begge rekorder er uofficielle og støttes ikke af en egentlig organisation.

Døbt Apache

Den nye rekordindehaver har fået navnet Apache efter en hund, der medvirker i tv-serien Shark Men på National Geographic Channel.

Shark Men følger forskeres og fiskeres arbejde med at fange og løslade hvidhajer i et forsøg på at finde ud af, hvor de gådefulde giganter yngler og får unger. Forskerholdet ledes af Michael Domeier, der er præsident og direktør for nonprofit-organisationen Marine Conservation Science Institute i USA.

Den to ton tunge Apache gjorde kraftig modstand og slap på et tidspunkt løs af sin krog uden modhager, siger ekspeditionens leder, Chris Fischer.

"Vi har ikke tidligere været udsat for en kamp som den, vi havde med Apache," siger Chris Fischer.

Satellitsporing

Da de endelig havde fået den ombord, forsynede forskerne fisken med en chip til satellitsporing, tog en blodprøve og slap den løs, hvorefter den i deres påsyn energisk svømmede bort.

"Den var godt arret og havde store mærker over det hele. Man kunne se, at det var en voldsom krabat," siger Chris Fischer.

"Det var en stor og overvældende oplevelse at være så tæt på den."

Størrelsen siger ikke alt

Hos havets store fiskearter er hunnerne næsten altid større end hannerne, fordi de har brug for en større krop til at rumme deres afkom, bemærker Chris Fischer.

En han på størrelse med Apache er dog ikke noget særsyn blandt store hvide hajer, siger andre eksperter.

"Det er et stort eksemplar, jeg er sikker på, at det ikke er den største hvidhaj i naturen," siger John O'Sullivan, chef for Monterey Bay Aquariums hvidhajprogram, i en e-mail.

Hajekspert Kenneth J. Goldman tilføjer, "Jeg kan ikke se noget ekstraordinært i, at den er så stor. Det er blot endnu en voksen han, de har mærket."

Kenneth J. Goldman, der er biolog og fiskeriforsker i Alaskas ministerium for fisk og vildt, forklarer det med, at størrelsen alene ikke fortæller forskerne særligt meget.

Apaches værdi ligger først og fremmest i, at den kan være med til at løse mysteriet om hvidhajernes adfærd.

Rekordhaj måske med til at løse gåderne

Ekspeditionsleder Chris Fischer er enig. Han og hans team holder nu øje med, hvor Apache bevæger sig hen.

Ny forskning tyder således på, at hvidhajerne i Stillehavet samles bestemte steder i nærheden af kysten, herunder lokaliteten ved Guadalupe, hvorefter de bevæger sig ud til et "cafeteria" midt ude i havet for at søge føde. Dyrene vender ofte tilbage til de samme mødesteder, når de har fourageret.

**LÆS MERE: Hvidhaj - Fakta om hvidhajen

Det er dog kun en foreløbig teori, så det "ville være banebrydende, hvis Apache [for eksempel] forlod Guadalupe og tog ud midt i havet og [vendte tilbage] til et andet samlingspunkt", siger Chris Fischer.

Ved at mærke hajerne, så man kan følge deres færden og finde ud af, hvor de flokkes, hjælper forskerne naturbevaringsfolk med at beskytte arten, tilføjer Chris Fischer. Organisationen International Union for Conservation of Nature anser den store hvide haj for at være en sårbar art.**

Måske er du interesseret i ...

Læs også