"Gravide” fiskefædre aborterer grimme babyer

Nålefisk-hanner tilintetgør fostre fra usexede hunner for at gøre plads til mere tiltalende afkom.

22. marts 2010 af Helen Scales, National Geographic News

Når det handler om parring, er nålefisk-hanner altid parat til at vente på, at der kommer noget bedre – og større – forbi. Det fremgår af en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

”Gravide” nålefisk-fædre afliver således fostre, der er undfanget af mindre tiltrækkende hunner, for at gøre plads til afkom efter potentielt mere attraktive hunner.

Forskerne vidste i forvejen, at når en nålefisk-han parres med en lille – og dermed utiltrækkende – mage, skiller han sig med overlæg helt eller delvis af med sit kuld og opsuger næring fra de dødsdømte fostre.

Tidligere troede man, at underernærede hanner havde brug for næringsstofferne fra de opvoksende fostre. Men ny forskning i nålefisken Syngnathus scovelli (på engelsk Gulf pipefish) antyder, at de gravide nålefisk tilintetgør fostre i håb om at finde mere sexede mager.

”Hanner er kloge med hensyn til, hvordan de bruger deres energi,” siger Kimberly Paczolt, der er udviklingsbiolog på Texas A&M University i USA og medforfatter til undersøgelsen.

Mystik om nålefisk: Hvorfor er større bedre?

Ligesom deres fætre søhestene udviser nålefisk den ejendommelige adfærd med mandlig graviditet. Hunnen lægger æggene i hannens rugepose under parringen. Herefter opfostrer hannen de små.

I deres eksperiment parrede Kimberly Paczolt og hendes kolleger hanner med adskillige hunner og observerede derefter, hvor mange fostre hannerne skilte sig af med. Holdet opdagede, at hannerne beholdt og opfostrede en langt større procentdel af fostre fra større hunner.

Forskerne ved ikke, hvorfor han-nålefisk tiltrækkes af større hunner. Men arten følger muligvis en generel tendens blandt andre fisk, hvor større hunner lægger æg, der er større og har en bedre kvalitet.

Uanset årsagen ”viser nålefiskens rugepose sig at være mere kompliceret, end vi troede”, tilføjer Kimberly Paczolt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også