Delfiner i fangenskab

Definer og spækhuggere er i tusindvis blevet indfanget til underholdning. Havpattedyrekspert Jeff Foster hjælper dem ud af fangenskabet ved at træne dem til at blive vilde dyr igen, så de kan vende tilbage til livet i det store åbne hav.

18. november 2015

Fra fangeskabets tryghed til havets uforudsigelighed I de sidste 50 år er der kun blevet sat 30 delfiner tilbage i havet efter fangenskab. Delfinerne Tom og Misha udgør pilotprojektet for at se, hvordan man kan lære en delfin at blive vild igen efter fangenskab.

Jeff Foster tilslutter sig projektet Born Free ved Tyrkiets sydvestkyst – han har før hjulpet med at fange delfiner til Sea World og andre havparker, men ønsker nu at gøre det rigtige efter at have set, hvordan det vilde dyr reagerer på fangenskabet.

Folkene bag Born Free mente han var den helt rigtige til jobbet, da hans erfaring med delfinerne samtidig gjorde ham usædvanligt velkvalificeret til at gøre det modsatte.

Livet i delfinparken

Det er ikke så let, som man måske kunne tro, at hjælpe indfangede delfiner tilbage til naturen og det liv, de kendte engang. Selv om en delfin i fangenskab har samme anatomi og dna, som den havde som vild, er den på mange måder et helt andet dyr.

En vild delfin lever med uforudsigelighed og rivalisering. Den er social og jager i et enormt område, den er næsten altid på farten og møder et utal af arter og nye situationer. Og selv om den vilde delfin må op til overfladen for at trække vejret, tilbringer den det meste af sit liv under vand.

I en delfinpark er alting lige omvendt. Pladsen er meget begrænset, og der er sjældent andet liv. Hverdagen er skemalagt, og det er ikke nødvendigt at jage eller samle mad.

Og bortset fra træning og opvisninger er det heller ikke særligt nødvendigt at bevæge sig. Men først og fremmest forandrer en delfin i fangenskab fuldstændigt sin måde at orientere sig på.

Verden over vandoverfladen bliver pludselig meget vigtigere end verden under vand. Næsten alt, hvad der sker – lige fra fodring, over træning til publikumsbifald og anvisninger under en opvisning – kommer oppefra.

En enkelt sammenligning illustrerer det godt: Vilde delfiner tilbringer cirka 80 % af deres tid langt nede under overfladen. Delfiner i fangenskab tilbringer cirka 80 % af deres tid oppe ved overfladen.

Læs mere om deres arbejde med at gøre delfinerne vilde igen efter årevis i fangenskab.

Måske er du interesseret i ...

Læs også