Hanelefanter i flok

Hanelefanter har ry for at være enegængere, men nye observationer tyder på, at de er mere sociale end som så.

I elefanternes matriarkalske verden er hanelefanterne bedst kendt for at være enegængere. Mens hunnerne hele livet bevarer en tæt tilknytning til en familiegruppe, forlader hannerne gruppen. Sommetider slår de følge med en anden hanelefant eller samler sig i løse grupper med flere andre.

Eller gør de? Adfærdsbiolog Caitlin O’Connell-Rodwell fra Stanford University har i løbet af en seksårig undersøgelse i Etosha Nationalpark i Namibia observeret langvarige grupperinger blandt en fast sammentømret gruppe af unge, voksne og ældre elefanter i alderen op til 55 år. De ældre hanelefanter fungerer som mentorer og mæglere og sørger for at opretholde et strengt socialt hierarki, så de lavest rangerende holdes under kontrol, når hormonerne raser, og konflikter lurer under overfladen.

I det ofte tørkeramte Namibia kommer rangordenen tydeligst til udtryk, når vand er en mangelvare. “I de tørre år er hakkeordenen til alles fordel,” siger Caitlin O’Connell-Rodwell. “Alle kender deres plads.” De unge bøjer sig ofte for de ældre – på den måde får alle noget at drikke i god ro og orden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også