GALLERI Helt tæt på Europas største bestand af vilde rener

Forskere fra Norsk Institutt for naturforskning har udstyret en række rener på Europas største højfjeldsplateau, Hardangervidda, i Norge med kamera, der automatisk tager billeder hvert 30. minut. Se nogle af renernes bedste selfies her.

5. december 2016 af Gitte Hou Olsen

På selveste juleaften, hvor julemandens rensdyr skal ud med gaver, kan Norges – og Europas – største bestand af vildrener bremses af juletrafikken på Hardangarvidda i det sydlige Norge.

Hovedvejen lukkes for renflokkene

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) overvåger de vilde rener på fjeldplateauet ved hjælp af gps-halsbånd for at undersøge, hvordan hovedvejen Riksvei 7 (Rv7) påvirker dem. De ca. 25.000 vildrener i Norge tilbagelægger store afstande for at komme til vigtige yngle- og fødeområder, og Rv7 er en barriere for dyrene. Den mulighed, man har, er at lukke Rv7, når flokke af rensdyr nærmer sig og vil passere. Det skete også sidste år, da en flok på over 1000 dyr var på træk nordover.

Juletrafikken bremser rensdyrenes vandring

Men over jul og nytår er vejen undtaget for lukning pga. ferietrafikken, og så må renerne vente eller gå en anden vej. Det er et problem for dyrene, der konstant er på vandring for at finde føde nok.

Tunneller kan være løsningen

Men hjælpen er måske på vej. Lige nu er et forslag om at bygge biltunneller på udsatte steder til behandling i det norske storting. “Ved at bygge tunneller kan trafikken komme lettere over Hardangervidda, samtidig med at de vilde rensdyrflokke kan få frit træk mod nord,” siger Olav Strand fra NINA.

Er du vild med fantastiske billeder af natur, mennesker og meget mere fra hele verden, vil du elske magasinet National Geographic, som hver måned serverer historier illustreret af verdens bedste fotografer.

Der er altid gode tilbud på et kortere eller længere abonnement, så du kan prøve af, om det er noget for dig.

Måske er du interesseret i ...

Læs også