En nordatlantisk rethval – den mest truede af de store hvaler – holder sig tæt til sin unge i det smaragdgrønne vand.

Galleri: Havets sjæl

Dyk ned under havoverfalden med en af National Geographics mest erfarne fotografer, den prisbelønnede undervandssfotograf Brian Skerry.

10. januar 2013

Dyk ned under havoverfalden med en af National Geographics mest erfarne fotografer, den prisbelønnede undervandssfotograf Brian Skerry.

En dykker svømmer med tigerhajer, der anses for en af de farligste hajer­ for mennesker. Den kan blive­ over 5 m lang og æder bl.a. fisk, sæler og skildpadder.

Det ligner måske mest en livsform­ fra en fremmed planet, men det spøgelsesagtige væsen er faktisk et blæk­sprut­te­­foster­ af arten Sepio­teu­this­ sepioidea­, som er ca. 5 dage fra at blive udklækket.

Den caribiske revhaj kan blive op mod 3 m lang og er et af de største rovdyr i koralrevets økosystem. Enkelte angreb på mennesker er dokumenteret.

"Et dyr, der altid fæng­s­ler mig, er hajen,­" siger Brian Skerry. "Jeg bliver aldrig træt af at se på dens særlige blanding af rå kraft og ynde." Hvalhajen, her fotograferet i Vestaustralien, er verdens største fisk.

En ung spættet sæl hviler et øjeblik i en skov af tang på det undersøiske bjerg Cortes Banks, godt 160 km fra San Diegos kyst i Californien.

Ud for Izu-halvøen, vest for To­kyo, kigger en lille gul gobi (Gobiodon okinawae) ud af vinduet fra sit hjem i en sodavandsdåse – en klar påmindelse om de ca. 127 millioner japanere, der bor lige over havoverfladen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også