En ræveunge kigger ud ad en kattelem i et skur.

Galleri: Finlands vilde BZ'ere

Da menneskene flyttede ud af deres hjem, gav de forladte huse husly til nogle helt nye beboere.

16. oktober 2012

Da menneskene flyttede ud af deres hjem, gav de forladte huse husly til nogle helt nye beboere. Foto: Kai Fagerström.

Udforskningen af en faldefærdig rønne, hvis tidligere ejer omkom i en brand, blev starten på Kai Fagerströms 10 år lange passion: at fotografere sine nye vilde naboer.

En af de nye naboer var dette røde egern. Projektet blev til bogen The House in the Woods (Huset i skoven), der er udkommet på tre sprog.

En grævlingefamilie kommer op i køkkenet fra en tunnel, de har gravet under ildstedet. Der gik fire år, før det lykkedes Kai Fagerström at forevige de sky natdyr. For at tage dette billede måtte han stille kameraet i en vindueskarm og selv stå i timevis på en stige udenfor, inden han kunne trykke på udløseren vha. en fjernbetjening.

Kai Fagerström forestiller sig som regel billedet, inden han planlægger selve fotoseancen. Han finder den rigtige vinkel på kameraet, kaster jordnødder ud som lokkemad og venter, til de vilde dyr traver ind i billedfeltet.

"Af og til er man heldig, men ofte kan det tage en hel nat," siger fotografen. Han måtte vente flere aftener, inden han kunne forevige sin egen hund nidstirre en rødmus.

Nu og da bliver billederne dog til ved et rent tilfælde. En spurveugle fløj ind ad en smadret rude og overraskede Kaj Fagerström: "Den kiggede på mig og stampede med foden som for at sige: Gå din vej, det her er mit sted!"

Måske er du interesseret i ...

Læs også