Antarktiske rovfugle kan læse dit ansigt

NY VIDEN: På Antarktis går kjoverne til angreb på de mennesker, der vover at nærme sig deres reder mere end én gang. De kloge rovfugle kan nemlig genkende vores ansigter.

7. april 2016 af Nadia Deleuran

Det er som taget ud af en Hitchcock-gyserfilm; rovfugle går til angreb på intetanende mennesker.

Ifølge et nyt studie har rovfuglene kjovene på Antarktis en aggressiv adfærd over for personer, der før har været i nærheden af fuglenes reder.

”Jeg måtte forsvare mig selv overfor fuglenes angreb. Når jeg var sammen med andre forskere, fløj fuglene over mig og prøvede at slå mig. Selvom jeg havde skiftet mit felttøj, fulgte de efter. Fuglene genkendte mig, uanset hvad jeg havde på”, siger forsker Yeong-Deok Han, PhD studerende ved Inha University i en pressemeddelelse.

To forskere er iklædt det samme tøj. Den ene forsker har tidligere nærmet sig fuglenes rede, og den anden har ikke. Her bliver det tydeligt, hvordan fuglene genkender ansigtet på den, der har været ved deres rede og derefter flyver direkte efter personen.

Rovfuglene tager gerne hævn

Kjovene har høje kognitive evner, der gør dem i stand til at genkende menneskers ansigter og skelne dem fra hinanden. Jo flere interaktioner rovfuglene har med den samme person, jo nemmere har de også ved at genkende ham eller hende.

”Det er fascinerende, at kjovene, som stammer fra steder uden mennesker, genkender os efter kun 3-4 besøg. Det virker til, at de har veludviklede kognitive egenskaber”, udtaler ledende forsker Dr. Won Young Lee i pressemeddelelsen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også