65-årig albatros bliver verdens ældste fuglemor

VIDEO: Alder er ingen hindring for at lægge æg og udklække en sund unge. Verdens ældste fugl, albatrossen 'Wisdom, er for Gud-ved-hvilken gang fløjet på barsel.

15. februar 2016 af Carrie Arnold

Ornitologer på stillehavsatollen Midway et par tusinde kilometer nordvest for Hawaii var for nylig vidne til en mindre sensation. Moren til en nyudklækket albatrosunge er nemlig 65 år gammel.

At albatrosser kan nå en meget høj alder er velkendt, men at lægge æg som 65-årig er helt nyt.

Susan White fra U.S. Fish and Wildlife Service, som overvåger bestanden på øen, siger, at "Wisdom virker usædvanlig frisk og ungdommelig, og at hun sikkert kan se frem til flere unger frem over".

Albatrosser lægger kun ét æg om året, og indtil videre har den seje gamle hun opfostret mindst 37 unger. Tallet lyder lavt i forhold til Wisdoms alder, men det skyldes, at ikke alle æg resulterer i levedygtige unger.

Forskerne har døbt den seneste Kukini, som på hawaiiansk betyder budbringer.

Mor med stort M Første gang Wisdom blev ringmærket var i 1956, hvor ornitologerne skød hende til at være ca. fem år gammel. Siden er adskillige rustne ringe blevet udskiftet med nye.

Uden tænder eller andre synlige tegn på alder, er det notorisk svært at bestemme hvor gammel en fugl er. I Wisdoms tilfælde har ringene naturligvis været en uvurderlig hjælp.

LÆS MERE: Albatros flyver Jorden rundt

Selv om den aldrende hun må anses at være langt mere erfaren end yngre mødre, kræver det stadig nænsom pleje og konstant overvågning for at holde liv i en lille dunet unge. Rovdyr og sult ligger altid på lur.

Mange fugle er truet af udryddelse, men verdens ældste albatros nægter at opgive kampen for sin arts overlevelse. Og når det nyeste afkom forhåbentlig selv når voksenalderen, vil den have et vingefang på to meter. Småt i forhold til andre albatrosarter, som kan prale med over 3,5 meter. Perfekt til at rejse lange stræk på vinden.

Albatrosser på krogen Miljøforkæmpere estimerer at 17 ud af de 24 albatrosarter er truet af udryddelse. Fiskekroge er blot én af skurkene.

Måske er du interesseret i ...

Læs også