Familien betyder alt for elefanter

Forskere har fundet ud af, at det kan have store konsekvenser at tynde ud i elefantflokke. Elefanter er nemlig meget afhængige af at være omgivet af andre elefanter, som de kender.

26. november 2014

Elefanterne får stress symptomer

Det kan have store konsekvenser at tynde ud i elefantflokke.

Graeme Shannon og Karen McComb fra University of Sussex i Storbritannien har studeret en flok elefanter, der var blevet forældreløse på denne måde, og som derefter blev placeret i Pilanesberg National Park i Sydafrika.

Forskerne fandt ud af, at en praksis med at dræbe ældre elefanter og flytte de yngre i flokken har meget store følger for adfærd og social forståelse hos de overlevende dyr, og at det fører til symptomer, der ligner dem, mennesker med posttraumatisk stress-syndrom lider af.

Elefanterne sociale adfærd påvirkes

Sydafrikanske vildtforvaltere praktiserede denne form for udtynding i elefantbestandene fra midt i 1960’erne til 1995. For at vurdere, hvordan det påvirker elefanterne, besøgte de to forskere familiegrupper i Pilanesberg og i Kenyas Amboseli Nationalpark, hvor man ikke har tyndet ud i bestandene. De afspillede optagelser af kald fra elefanter, hver elefant kendte, og fra nogle, de ikke kendte – og i alle aldre.

Flokken i Amboseli reagerede som forventet ved at klumpe sig sammen og være på vagt, når de hørte kald, der advarede om alvorlige trusler, mens de var mere rolige, når kaldet advarede om mindre farer. Elefanterne fra Pilanesberg reagerede uden en klar forbindelse mellem trusselsniveau og respons.

Biologerne mener, at den unormale reaktion skyldes både det oprindelige traume og tabet af rollemodeller. 'Fundamentale sider af elefantens komplekse sociale adfærd kan ændres markant på sigt,' lyder det i rapporten.

Da elefanter overfører viden til hinanden, kan den abnorme adfærd videreføres i generationer.

Måske er du interesseret i ...

Læs også