Vegetar-dino med drabeligt gab

Dinosauren Tiarajudens eccentricus er som navnet antyder, ret excentrisk. Den er vegetar på trods af sine sabeltænder og er tilmed opkaldt efter den brasilianske høvding Sepé Tiaraju, der førte an i kampen mod de spanske og portugisiske kolonimagter.

Normalt forbinder man ikke lange sabeltænder med planteædere. Ikke desto mindre var det præcis, hvad Juan Carlos Cisneros fra Brasiliens føderale universitet i Piauí konkluderede om den dinosaur, hvis ufuldstændige kranie og slidte tandsæt han undersøgte sidste år.

Fossilet er "så bizart, at det var som at finde en enhjørning", siger han.

Tiarajudens eccentricus

Denne therapsid – en uddød reptilforfader til pattedyr – kaldes Tiarajudens eccentricus og tyggede effektivt blade og stængler med sine hestelignende fortænder og kolignende kindtænder.

Hugtænderne, der ligner hjørnetænderne på en moderne moskushjort, havde måske til formål at skræmme rovdyr og konkurrenter væk.

Jörg Fröbisch fra Berlins naturhistoriske museum siger, at dinosaurens sammensurium af et tandsæt giver et indblik i udviklingen i sen Palæozoikum, hvor planteædere blev dominerende på Jorden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også