T. rex luntede som en elefant

Den mægtige Tyrannosaurus rex var ikke en hurtig, adræt dræbermaskine – “tyrankonge”-dinosauren have ganske enkelt ikke nerver til det.

12. juli 2010 af Mason Inman, National Geographic News

I stedet luntede T. rex sandsynligvis for det meste tungt af sted som en elefant. Det fremgår af en ny undersøgelse, hvor man har anslået “hastighedsgrænsen” for de nervesignaler, der har løbet gennem dinosaurens krop.

Når et hvirveldyr – et dyr med en rygsøjle – støder tåen, sendes der elektriske signaler fra tåen til rygsøjlen gennem en nerve, der består af bundter af lange, fiberagtige celler.

Eftersom forskerne ikke kunne studere T. rex’ nerver direkte, kiggede holdet på, hvordan nerver arbejder hos en række nutidige dyr fra den lillebitte spidsmus til mellemstore hunde og grise og store asiatiske elefanter.

Forskerne fandt ud af, at uanset kropsstørrelsen har nerverne en grundlæggende hastighedsgrænse på omkring 55 m pr. sekund. Så hurtigt kan et signal bevæge sig fra et dyrs fod til dets rygsøjle – den type signal, der er uundværlig i forbindelse med gang og løb.

Med den hastighed kan store dyr som elefanter ikke løbe for stærkt, medmindre de nærmest vil løbe i blinde.

Forestil dig, at en elefant træder på en rullesten, siger undersøgelsens leder, Max Donelan fra Simon Fraser University i Canada. Hvis tykhuden løb hurtigt af sted, “ville dens fod næsten have løftet sig fra jorden, før den kunne reagere på den drilske sten”.

Det samme gælder T. rex, siger John Hutchinson fra Royal Veterinary College i London. Han er medforfatter til undersøgelsen og ekspert i dinosaurers bevægelser.

“Nerver er nerver, i hvert fald hos hvirveldyr,” siger John Hutchinson. “Så de samme principper vil generelt også gælde for dinosaurer.”

T. rex er stadig imponerende og skræmmende

Ifølge undersøgelsen er der et særligt forhold mellem antallet af nerveceller i et bundt, og hvor hurtigt nerven kan videresende et signal.

Hvis et stort dyr som en elefant skulle være lige så hurtigt som en spidsmus og stadig i stand til at mærke, hvor det træder, skulle elefantens nerver være 30 m tykke – hvilket oplagt er umuligt.

I stedet kan elefantens nerver enten være relativt langsomme og følsomme eller hurtige og sløvede.

Med en længde som en bus og en vægt på omkring 6,5 ton må en gennemsnitlig T. rex også have bevæget sig langsomt for at kunne bruge følesansen under fødderne, konkluderer undersøgelsen, der bliver offentliggjort onsdag i Proceedings of the Royal Society B.

Teorien om at T. rex luntede som en elefant, passer med andre undersøgelser af dinosaurens krop, heriblandt en rapport, der konkluderede, at T. rex’ benmuskler skulle have vejet lige så meget som hele kroppen, hvis den skulle have været et fartmonster.

“For at være hurtig og adræt skulle Tyrannosaurus nærmest kun bestå af muskler og nerver,” siger Max Donelan fra Simon Fraser.

Elefanter kan dog af og til sætte en spurt ind og somme tider angribe hurtigt nok til at indhente et menneske. Det samme gælder store dinosaurer, siger John Hutchinson fra Royal Veterinary College.

Tyrannosaurus rex var “på ingen måde sløve, dovne, klodsede, kluntede dyr. De har stadig været imponerende og skræmmende at se på og fra tid til anden i stand til forbløffende præstationer.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også