Sensationelt fund: Jørn Hurum finder marine øgles kranie

Den norske palæontolog Jørn Hurum og hans forskerhold har sensationelt fundet kraniet til en Colymbosaur – en marine øgle fra Juratiden. Læs mere om det og se en video, hvor Jørn Hurum fortæller om fossilfund i Svalbard.

Hvor klog kan en 5 m lang svaneøgle med et kun 20 cm langt hoved have været? Det er ikke til at vide, idet denne Colymbosaur, som forskerne gav kælenavnet "Britney", uddøde for 150 millioner år siden.

Da den norske palæontolog Jørn Hurum og hans forskerhold i august i år fandt en Colymbosaur – en art Plesiosaur – på Spitsbergen i Norge, var det intet mindre end en sensation, at de også fandt kraniet til dette havlevende krybdyr fra Juratiden. Det er nemlig første gang, at man har kunnet matche kroppen fra en Colymbosaur med dens hoved.

Svalbard gemmer på en af verdens største forekomster af marine øgler. Gennem 8 år har det norskledede forskerhold udgravet fossilfundene, bl.a. med støtte fra National Geographic.

Ud over "Britney" har de fundet to nye arter fiskeøgler, tre nye arter svaneøgler, en ny art Pliosaur og meget mere. I den netop offentliggjorte videnskabelige rapport fra udgravningerne beskriver forskerne også for første gang nogensinde det nordlige økosystem i detaljer under overgangen mellem perioderne Jura og Kridt.

De fleste kendte forekomster fra den tid er fra varmere strøg i England og Tyskland, så det giver en enestående ny indsigt i, hvordan verden så ud for disse havuhyrer fra nord.

Video: Jørn Hurum fortæller om fossilfund i Svalbard

Måske er du interesseret i ...

Læs også