5 overraskelser om dinosaurer

Vores opfattelse af dinosaurer er i høj grad farvet af film som Jurassic Park og de små plasticøgler, vi legede med som børn. Men vidste du, at T. rex faktisk var klædt i fjer, dansede brølende rundt inden sex – og parrede sig med numsen?

9. februar 2016 af Mikkel Skovbo

# 1. Dinosaurer dansede sig til sex

Selv glubske rovdinosaurer var ikke for fine til et frækt forspil.

Palæontologer har studeret forstenede skrabemærker i det vestlige Colorado, og deres undersøgelse viser, at de to-fodede rovdinosaurer, theropoderne, indlod sig på en jordrystende parringsdans inden selve forplantningsakten.

Skrabemærkerne er irregulære mønstre med 5-6 fodaftryk i hver, præcis som man kender det fra dinosaurernes efterkommere, fuglenes, parringsritualer. Ligesom fuglene gør det, mener hovedforskeren bag opdagelsen også, at dinosaurerne kurtiserede hinanden med lyd på:

”Kan du forestile dig dinosaurer, der bliver begejstrede før en parring – men helt musestille?” spørger professor Martin Lockley fra University of Colorado retorisk i The Guardian.

De dansende theropoder talte bl.a. velociraptoren og T. Rex, der levede i Kridttiden for hhv. 85-80 mio. og 66-65 mio. år siden.

# 2. T. rex var en fjerklædt ådselsæder

Forskerne bliver mere og mere overbeviste om, at Tyrannosaurus rex mest af alt lignede en forvokset høne – og levede af døde dyr.

I 2012 gjorde kinesiske forskere et fund af en nær slægtning til T. rex, der var klædt i trådagtige fjer. Derfor mener man, at også T. rex var klædt i fjerdragt, selvom forskerne først kan være helt sikre, når de finder forstende fjeraftryk i forbindelse med et T. rex-fund.

Andre undersøgelser tyder også på, at T. rex snarere vejede ni end seks tons som hidtil antaget. Det gjorde rovdyret for langsomt til at løbe mange af sine byttedyr op selv, og derfor mener forskerne, at dinosaurernes konge formentlig supplerede kosten med ådsler.

# 3. Dinosaurer parrede sig via kloaker

Den mest gængse teori om dinosaurernes parringsmetode går på, at dyrene – ligesom de nært beslægtede fugle og krokodiller – havde en såkaldt "kloak" under halen, hvor både tis, afføring og sæd løb ud af kroppen. Den satte han- og hundyrene sammen – kloak mod kloak – for at forplante sig.

Ligesom hos visse hanfugle regner man også med, at han-dinosaurerne havde en penis, der tittede ud af numse-sprækken, når den blev gnubbet mod hunnens åbning.

Forskerne har endnu ikke fundet et dinosaur-fossil med et bevaret kønsorgan, og derfor er kloak-teorien, som så meget andet i palæontologien, fortsat blot den mest sandsynlige teori.

# 4. Velociraptoren var kalkun-stor

Den skræmmende jæger fra Jurassic Park-filmene har vist sig en del mindre skræmmende end først antaget. Dinosauren var blot 0,5 m høj og vejede 15 kg; det samme som en lille kalkun.

Et fund fra Mongoliet i 2007 viser desuden at velociraptoren var klædt i fjer.

På ét område levede velociraptoren dog op til sit navn: På latin betyder veloc ”hastighed” og raptor ”den som griber”, og den lille rovdinosaur kunne faktisk løbe 60 km/t og gribe ud efter sit bytte med en 9 cm lang klo.

Byttet bestod vel og mærke kun af små pattedyr, reptiler og insekter.

# 5. Dinosaurer er ikke uddøde

Faktisk flyver der dinosaurer rundt omkring hovedet på dig hver dag. For nutidens fugle er efterkommere af fortidens kæmper og klassificeres stadig som 'dinosaurer'.

Udviklingen fra dinosaur til fugl foregik over millioner af år og startede med to-benet gang efterfulgt af ønskeben, fjer og vinger. I dag forbinder især én ting især fuglene med fortidens dinosaurer: hofteskålen.

Dinosaurerne udviklede en særlig åben hofteskål med et hul i, som tillod dem at gå oprejst, løbe hurtigere og være aktive i længere tid end deres samtidige reptiler. Det er den hullede hofteskål, der gør dem til dinosaurer – og dét anatomiske særtræk deler de med nutidens fugle.

Måske er du interesseret i ...

Læs også